11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Saznajmo brojne zanimljivosti ovog kraja – Vodič kroz istoriju Kotobilja

Pogled na ulaz u Boku - Kotobilje
Pogled na ulaz u Boku

Kotobilj je mjesto od posebnog značaja za Novljane, ali i mjesto koje još uvijek nije dovoljno poznato. Događaj naslovljen kao Vodič kroz istoriju Kotobilja prilika je da saznamo brojne zanimljivosti ovog kraja.

Možete se priključiti u samom Herceg Novom, na glavnoj autobuskoj stanici u 9 sati, u nedjelju 17.januara, a ko nije u prilici za veće hodanje, može nam se priklučiti sat kasnije kod Matkovića mosta, na spoju puta Podi – Trebesin sa pješačom stazom iz grada.

Na Matkovića mostu počinje uvodna priča o ovom objektu, građenju, austrijskoj spomen-ploči, sanacijama, porodicama, velikoj vodi, Ljutom potoku, kući uz most, kafanama na putu od Herceg novog do Meteriza (17 kafana)…

U nastavku ulazimo u Kotobiljsku šumu, oazu guste mediteranske sađene šume, otvoriće priču o predionim karakteristikama iz Studije o šumi, a dio tema će biti i izvori, Kotobiljski izvor i Zelenac, kao i stari pješački putevi, budući da je ovuda prolazila glavna komunikacija Herceg Novog sa zaleđem.

Kotobilje
Kotobilje

Slijedi penjanje na Tajno brdo, mjesto podno koga se odigrala presudna bitka za oslobođenje Herceg Novog od Turaka, opjevana čak u Gorskom vijencu. Tajno brdo je imalo svoju vojnu ulogu vjekovima, a posljednja je bila 1999. godine, prilikom NATO bombardovanja. Biće tu riječi o vojskama, njihovim strategijama, artiljiriji, planu odbrane Boke itd, a sve to praćeno izuzetnim vizurama na ulaz u Zaliv i njegovo zaleđe.

Sveti Jovan
Sveti Jovan

Produživši ka unutrašnjosti, ulazimo u selo Kameno, nekada poznato po odličnom vinu, ali i po „ledarima“ koji su, vadeći snijeg iz orjenskih jama, snabdijevali ledom kafane i prve, tek napravljene hotele. Obićemo crkvu Sv. Jovana i staru crkvenu kuću, te produžiti na odmor uz čaj kod Stanovčića u caffe baru Karakas,dok odmornijima ostaje na raspolaganju i dječje igralište, odnosno aktivnosti na sportskim terenima.

Detaljnije informacije na mob. 069 342 370 (Olivera Doklestić)

Najčitanije