25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opatija ima muzej turizma, možda ga i mi napravimo od Fjorda

Muzej turizma Opatija
Muzej turizma Opatija

Izložbe i programe Hrvatskog muzeja turizma u Opatijii prošle je godine razgledalo 69 hiljada posjetilaca, što je 15 posto više nego godinu prije, izvijestili su u četvrtak iz tog muzeja.

Evo ideje, ako nismo u stanju riješti problem sa hotelom Fjord u Kotoru, možda možemo pokušati da od njega napraviti muzej turizma.

Inače, Hrvatski muzej turizma smješten je u 170 godina staru vilu u opatijskome parku Angiolini, a svojim fundusom, izložbama i drugim događajima prati istoriju turizma u Hrvatskoj te otvara dijalog o uticaju turizma na svakidašnji život i turistička odredišta.
Muzej ima više zbirki, od razglednica iz prošlih stoljeća, zbirke fotografija, zbirke hotelskog inventara i opreme te zbirke suvenira, plakata i reklama do osobnoga turističkog inventara i drugih predmeta i dokumenata. Organizira izložbe i razne događaje te prikuplja građu iz hrvatske turističke prošlosti.

Muzej turizma Opatija
Muzej turizma Opatija

Posjetioci su prošle godine u tri muzejske zgrade – vili Angiolini, Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ i Švicarskoj kući mogli vidjeti više od dvadeset izložbi domaćih i stranih autora te različitih muzejskih i umjetničkih projekata. Među strancima, gostovali su autori iz Austrije, Italije, Rusije, Slovenije i Japana.

Prošle godine u tom je muzeju dovršen veliki europski projekt “Histur” u kojemu je bio jedan od četiri partnera. Riječ je o projektu iz prekograničnog IPA programa Slovenija – Hrvatska “Turizam kao zajednička kulturna baština obalnog dijela istarskog poluotoka”.

Muzej turizma
Muzej turizma

Hrvatski muzej turizma primio je prošle godine priznanje stručne zajednice jer je projekt direktorice Katarine Mažuran-Jurešić “Turistički bonton” dobio nagradu Hrvatskoga muzejskog društva za najbolji pedagoško-edukativni projekt u Hrvatskoj. Taj je projekt ostvaren kao igra, kao interaktivna prostorna instalacija za djecu u kojoj su rješavala kviz o ponašanju turista i domaćina, a u sklopu radionice na zid muzeja mogla su napisati svoje ideje.

Među ostalima, tokom godine priređena je izložba Zbirke turističkih karata i planova “Turističke karte – Pozivnica i spomen”, izložba ciklusa skulptura “Recesija” autora Gorana Štimca te izložba o pionirima turizma na Jadranu “Od putnika do turista i od domaćina do iznajmljivača”.

Hrvatski-muzej-turizma-u-Opatiji
Hrvatski-muzej-turizma-u-Opatiji

Jedna od popularnijih bila je izložba “Život na plaži – Kupanje i kupališna moda na Jadranu 1880.-1970.” na kojoj je prikazan razvoj kupališnog turizma na Jadranu. Na izložbi su se mogli vidjeti i prvi kupaći kostimi izrađeni od nekoliko metara tkanine do, u trenutku kad se pojavio, “skandaloznog” bikinija.

Muzej turizma Opatija
Muzej turizma Opatija

Prošle godine u Muzeju turizma održan je 10. Op.Art festival namijenjen mladim književnicima, pjesnicima i glazbenicima, a muzej je proveo i natječaj za dodjelu austrijske umjetničke nagrade za mlade umjetnike “Crveni tepih”.
“Hrvatski muzej turizma izrastao je u kulturnu ustanovu koja je uspostavila ravnotežu između stručne razine i privlačenja šire publike. Turizam je tema u kojoj posjetitelji žele prepoznati sebe, svoje uspomene i svoja razmišljanja. Drago nam je što nam porast broja posjetitelja i dobre reakcije pokazuju da to dobro radimo”, istaknula je ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Katarina Mažuran-Jurešić.

Najčitanije