8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Norwegian Cruises“ umjesto u Tursku, brodove dovodi u Crnu Goru

QUEEN VICTORIA u Luci Kotor
QUEEN VICTORIA u Luci Kotor

Iako je predstojeća glavna nautička sezona u najprometnijoj crnogorskoj luci – Kotoru, trebala da bude rekordna, izvjesno je da će i takve optimističke najave biti premašene. Naime, iako je menadžment državnog preduzeća „Luka Kotor“ a.d. koje upravlja lukom podno zidina Starog grada, potvrdio da ove godine očekuju uplovljavanje 420 brodova na kružnim putovanjima, već sada je izvjesno da će u Boku ove godine doći najmanje 437 kruzera.

Norveška kompanija „Norwegian Cruises“ naime, u posljednjem je trenutku, sa prvobitno planirana 3, na ukupno 18 povećala planirani broj dolazaka svojih kruzera u Boku. Brod „Norwegian Jade“ koji je lani premijerno uplovio u Kotor i uspostavio saradnju ovdašnje luke sa tim renomiranim brodarom, ove će sezone doći dvaput, ali će zato čak 16 puta u Boku uploviti kruzer „Norwegian Spirit“ od 75.900 tona.

„Kompanija je iz poznatih razloga narušene bezbjednosti i posljednjih terorističkih napada u Turskoj, planirana uplovljavanja tog broda u luke Istanbul i Kušadasi otkazala i zamijenila ih dolascima „Norwegian Spirita“ u Boku. Zbog velike gužve u samoj luci Kotor, brod će u nekoliko navrata morati da se sidri na rezervnom sidrištu ispred Orahovca i tamo čamcima iskrcava putnike.“- potvrdio je Mihailo Vukić iz barske agencije „Allegra“ koja je „Norwegianov“ agent u Crnoj Gori.

Najveći brod koji će ove sezone dolazi u Boku - ROYAL PRINCESS
Najveći brod koji će ove sezone dolazi u Boku – ROYAL PRINCESS-Foto shipspotting.com

„Da nam država izađe u susret i da imamo kapaciteta u drugim djelovima zaliva, mogli bi ove godine primiti i preko 500 brodova, koliko je veliko interesovanje brodara za dolazak u Crnu Goru i Boku, zbog nepovoljnih prilika i posljednjih bezbjedonosnih incidenata u nekim zemljama Mediterana, poput Turske, Egipta, Tunisa.“- kazao nam je izvršni direktor „Luke Kotor“a.d. Vaso Kusovac. Istakavši da je Kotor već rezultatima potvrdio svoj status treće najprometnije kruzing luke na Jadranu i osme na Mediteranu, Kusovac je kazao da je to kapital koji nijedna država ne bi ispustila iz ruku, nego bi člinila sve da dodatno poboljša uslove za razvoj te multimilionskui vrijedne pomorsko-turističke djelatnosti od koje zarađuje izuzetno dugačak lanac – od samog brodara, preko agenata, državne administracije, snabdjevača, restoratera, ugostitelja, trgovaca, vodiča, prevoznika, taksista, do samih luka i pilotskih službi. Kusovac je dodao da bi zbog takve situacije, pod hitno kod Orahovca morao biti instaliran gat za pristajanje tendera sa putnicima sa usidrenih kruzera, parking za autobuse i privremeni granični prelaz jer brodari ne žele da im se putnici voze čamcima miljama daleko sa usidrenog broda do grada kojeg ti ljudi namjeravaju posjetiti.

Inače, pored ogromnog porasta koje ove godine u broju dolazaka brodova u Crnu Goru bilježi „Norwegian Cruises“, rast se bilježi i kod većine drugih glavnih partnera Luke Kotor – prvenstveno italijanskih brodara „MSC Cruises“ i „Costa Crociere“, ali i najvećih kruzing korporacija poput američkih „Carnivala“ i „Royal Caribbeana“. Glavna sezona u luci podno zidina Starog grada koju su i preko zime „povezali“ stalni dolasci mini- kruzera „Athena“ i „Artemis“ američke kompanije „Grand Circle Cruises“, počinje već 3.marta kada uplovljava prvi veći ovogodišnji kruzer – 140 metarski „Berlin“ njemačke kompanije FTI. Prvi ovosezonski mega-kruzer, italijanski „Costa Mediterranea“ dugačak 292 metra, dolazi već 28.marta, a luka Kotor imaće i privilegiju da 9.aprila bude domaćin potpuno novog broda od 47.800 tona „Viking Sea“, na njegovom prvom komercijalnom putovanju nakon što u brodogradilištu Trstu bude predat vlasniku, norveškog kompaniji „Viking Ocean Cruises“.

Umjesto u Tursku, dolazi u Boku - NORWEGIAN SPIRIT
Umjesto u Tursku, dolazi u Boku – NORWEGIAN SPIRIT- Foto shipspotting.com

Na spisku onih koji će i ovog ljeta dolaziti su Kotor su poznata imena brodova koji već godinama unatrag redovno pohode Boku poput kruzera „Chrystal Symphony“, „Seven Seas Navigator“, „Silver Whisper“, „Le Lyrial“, „Oceana“, „Celebrity Constellation“, „Vision of the Seas“, „Mein Schiff 2“, „Oriana“, „Riviera“, “Rhapsody of the Seas“, najvećeg jedrenjaka na svijetu „Royal Clipper“ ili jednog od najljepših brodova na svijetu ikad napravljenih, sjajnog oldtajmer jedrenjaka „Sea Cloud“. MSC Cruises redovno će dovoditi svoj mega kruzer „MSC Orchestra“ i nešto manji „MSC Sinfonia“, britanski „Thomson Cruises“ biće vrlo čest gost u Boki sa kruzerima „Thomson Dream“ i „Thomson Celebrity“, dok će čuveni holandski „Holland America Line“ ove sezone predstavljati kruzeri „Prinsendam“ i „Eurodam“. Jedan od ovogodišnjih noviteta u Boki je 292 metra dugi kruzer „Vision of the Seas“ od 90 hiljada tona, kompanije „Royal Caribbean“, čuveni britanski „Cunard Line“ biće zastupljen jednom od svoje tri kraljice – brodom „Queen Victoria“, dok je najveći brod koji će ove godine redovno dolaziti u Boku 330 metara dugi golijat od čak 142.714 tona, kruzer „Royal Princess“, kompanije „Princess Cruises“.

Novitet je i da će ove godine prvi put u Boku doći jedan od brodova poznate njemačke kompanije „Aida Cruises“ – njihov 292 metra dugi kruzer „AIDAbella“ od 69.200 tona, uploviće 5.maja i prvi put ispitati ovou destinaciju za njemačke putnike za koje se specijalizovao taj brodar.

QUEEN VICTORIA u Luci Kotor
QUEEN VICTORIA u Luci Kotor – foto S.L

Glavna nautička sezona u Boki, biće okončana 13.decembra kada će u Kotor uploviti posljednji veći ovogodišnji kruzer, „Minerva“ od 12.900 tona.

Kruzeri bi i u Bar, „Port of Adria“ ne odgovara

Dugo najavljivana strategija stavljanja Bara na mapu kruzing-kompanija mogla bi se ostvariti ove godine jer je britanski „Thomson“ zainteresovan da svoje brodove pošalje u luku grada pod Rumijom. Sve je međutim, vrlo neizvjesno zbog indolentnosti operatera te luke.

„Već pet godina sena sve načine borimo da u Bar dovedemo kruzere jer bi to za ekonomiju našeg grada izuzetno puno značilo. Stalno tu ideju promovišemo na najvećim kruzing sajmovima u svijetu i evo, „Thomson“ je to prihvatio i najavio čak sedam dolazaka svog broda „Thomson Celebration“ u Bar. Ipak, mi još ne možemo potvrditi našem partneru da će sve biti spremno da prihvati taj brod, prvenstveno zato što iz kompanije Port of Adria (bivši Kontejnerski terminal, prim. aut.) i pored brojnih dopisa i naših nastojanja, nikako ne dobijamo odgovor o cijenama i drugim uslovima pod kojima bi se kruzer vezao na gatovima podno Volujice. To je prosto neshvatljivo!“- ističe Mihailo Vukić iz agencije „Allegra“.

 

 

Najčitanije