16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Broj brodova isti, tonaža neznatno opala

Priča u priči - On line izložba autor Ivka Janković
Foto Ivka Janković -Boka News

Trgovačku flotu pod crnogorskom zastavom trenutno čini 75 brodova i drugih plovnih objekata, sa ukupno 138.380 bruto-tona, pokazuju podaci iz Registra brodova Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore. Ta publikacija sadrži tehničke i podatke o vlasništvu nad svim plovilima dužim od 12 metara i većim od 15 bruto-tona, osim jahti, a koji viju crnogorsku zastavi i evidentirani su u upisnicima brodova lučkih kapetanija u Kotoru i Baru.

U odnosu na stanje od prije godinu dana, broj brodova i plovnih objekata u nacionalnoj trgovačkoj floti ostao je isti, dok je njena ukupna tonaža neznatno smanjena, sa ukupno 140.595 bruto-tona koliko je iznosila 2014. Rezultat je to prije svega činjenice da je na jesen prošle godine iz crnogorskog registra ispisan mali teretnjak „Pop Reefer“ od 1.785 bruto-tona. Ovaj riječno-morski teretnjak, jedan od samo pet crnogorskih trgovačkih brodova u međunarodnoj plovidbi, njegov vlasnik, kompanija „Fab Live“ iz Podgorice je prodala u Ukrajinu, pa je bivši „Pop Reefer“ dobio novo ime „Sevgi“, a umjesto crnogorske, sada vije zastavu Sijera Leonea.

U međunarodnoj plovidbi sada su ostala četiri broda pod crnogorskom zastavom – bulkcarrieri „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“ kompanije „Crnogorska plovidba“ iz Kotora, odnosno „Bar“ i „Budva“ kompanije „Barska plovidba“. Pored njih, u nacionalnom registru je i 11 remorkera, 13 ribarica, 24 putnička broda, 6 trajekata, dva plutajuća doka i 15 tehničkih plovnih objekata i javnih brodova koji pripadaju raznim državnim službama.

Noviteti u floti su novoizgrađena 17,5 metara duga ribarica „Vesna X“ od 76 bruto-tona, putnički brod „Vesna VIII“ koji je njegov vlasnik Branku Vujičić iz Budve, rekonstruisao od nekadašnjeg policijskog patrolnog čamca PB-01 „Bar“, novoizgrađeni katamaran- tzv. party boat „Tahiti“ od 29 bruto-tona, te polovne ribarice „Lucia“ od 23 bruto-tone i „Elena II“ od 55 bruto-tona.

Najčitanije