17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Regionalni vodovod im za sada bezuspješno nudi jeftiniju vodu

Voda
Voda

Tivatski Vodovod prošle godine je iz Regionalnog vodovodnog sistema „Crnogorsko primorje“ (RV) preuzeo ukupno 1.620.372 kubika vode, što je drastično više od prvobitno ugovorenih 1.210.000 kubika. Za to su Tivćani RV-u platili 490 hiljada eura.

Vodovod Tivat inače, jedini je od lokalnih vodovodnih preduzeća primorskih opština koje na vrijeme i u potpunosti izmiruje svoje finansijke obaveze prema RV.

Prema podacima RV, Tivat je lani u julu mjesecu 2015. preuzeo 76 odsto više od ugovorene količine za taj mjesec, u avgustu čak 114 odsto više, dok je u septembru preuzeto 68 odsto više vode od količine prvobitno ugovorene za taj mjesec. Uprkos tome, lokalni tivatski Vodovod za ovu godinu, prema tvrdnji menadžmenta RV, nije pristao na njihov predlog da se povećaju ukupne količine vode koje će taj grad dobiti iz regionalnog vodovodnog sistema, pa je ta količina ostala na 1,21 miliona kubika.

Inače, RV je svim primorskim gradovima nudio da vodu iz tog sistema uzimaju kontinuirano tokom cijele godine po cijeni od 0,29 eura po kubiku, što niko do sada nije prihvatio u cjelosti, iako je takvo odbijanje na kraju rezultiralo višestruko većom konačnom cijenom vode koju lokalni vodovodi fakturišu svojim konačnim potrošačima. Tako je cijena kubika vode koji lokalnom Vodovodu Tivćani plaćaju od 1.februara prošle godine, 0,97 eura plus PDV za građane, dok je cijena za potrošače iz kategorije privrede 1,94 eura plus PDV.

Tivat
Tivat

Zbog činjenice da je iskorištenost kapaciteta RV tek 21 posto, UO te državne firme je donio odluku da “u cilju obezbjeđivanja uslova za uredno funkcionisanje regionalnog vodovodnog sistema, održavanje sistema, izmirenje kreditnih i drugih obaveza JP-a”, poveća cijenu vode. Stoga se sada lokalnim vodovodima voda iz RV nudi po cijeni od 0,37€/m3 za isporuku vode koja se vrši kontinuirano, tj. bez prekida u toku cijele godine, 0,52 €/m3 za periodičnu isporuku vode koja se vrši neprekidno najmanje šest mjeseci u toku kalendarske godine i 0,74€/m3 za periodičnu isporuku vode koja se vrši neprekidno u periodu kraćem od šest mjeseci, ali ne i kraćem od tri mjeseca.

Izvor:S. L.

Najčitanije