17 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Započela izrada katastra zelenila

KATASTAR

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog danas je zvanično pokrenula izradu katastra zelenila, snimanjem prvog stabla Kanfora u Parku „Nikole Đurkovića“.

“Formirali smo stručne administrativne resurse i posjedujemo savremenu geodetsku opremu koja će ubrzati i olakšati izvođenje ovog zahtjevnog projekta na terenu. Ovo je jedan od značajnijih strategijskih, dugoročnih projekata koje pokreće Agencija i moja želja je da pokrenemo što više takvih, kako bismo na adekvatan način zaštitili grad i odredili smjernice daljeg razvoja” – saopštio je direktor Agencije Nikša Grgurević.

Sadašnje stanje zelenih površina i biljnog materijala zahtijeva sistematizaciju i racionalnije upravljanje, ali i zaštitu od naraslih pritisaka izgradnje. Upravo to je cilj katastra zelenila – zaštita zelenih površina, spriječavanje njihovog uništavanja i projektovanje novih.

Izrada katastra zelenila jeste dugotrajan proces, ali su koristi značajne. Njime će biti omogućeno sagledavanje kvaliteta zelenila u „gradu cvijeća i zelenila“, ali i inventarizacija vrsta drveća, žbunja i penjačica, kategorizacija zelenih površina, izrada propisa za zaštitu drveća na mjestima izgradnje objekata, zaštita pojedinačnih primjeraka.

Kako ističe koordinatorka ovog projekta Milica Berberović, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, izrada katastra će se odvijati u više faza: priprema, terenski rad, unos i analiza podataka.

Pripremni radovi se odnose na pripremu baze podataka, istraživanje postojeće dokumentacije, definisanje prostornih objekata, razradu plana rada. Terenski rad i unos podataka će se raditi uporedo i to je najdugotrajniji proces, dok će se analize raditi periodično.

Herceg Novi
Herceg Novi

– Što se tiče lokacija za snimanje, prvo će se snimati javne zelene površine kao i neke površine specijalne namjene (na primjer, Gradsko groblje), zatim površine ograničene namjene, kao što su zelene površine turističkih objekata, zdravstvenih objekata. Tek na kraju se mogu snimiti i neke privatne zelene površine koje svojim izgledom i kvalitetom predstavljaju izuzetne tvorevine, saopšteno je iz Agencije.

Najčitanije