21 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivtu prijeti opasnost da izgubi prepoznatljiv ambijent?

Palma - Foto Boka News
Palma – Foto Boka News

Uprkos tvrdnjama Ministarstva poljoprivrede i ruralnog reazvoja da taj državni organ preduzima sve mjere na spriječavanju širenja štetočine palmin surlaš (Rhynchophorus ferrugineus) na Crnogorskom primorju, dokumenti pojedinih lokalnih uprava pokazuju da je resor koji vodi Predrag Ivanović (DPS), bukvalno ostavio na cjedilu loklane uprave da se same izbore sa naletom ove štetočine koja uništava palme.

„Obzirom da je istekao Akcioni plan eradikacije i spriječavanja širenja crvenog palminog surlaša, koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja za period od novembra 2012.godine do novembra 2015.godine, a da novi Plan nije donešen, opštine će mjere sprovoditi zavisno od mogućnosti i namjere da spašavaju palme. Na sjednici Zelenog tima koja je održana u ponedeljak 21. decembra, zaključeno je da problem crvenog palminog surlaša uzrokuje promjenu ambijentalne slike Tivta i da je potrebno preduzeti sve mjere da se palme u Tivtu zaštite, te obzirom na navedeno potrebno je u budžetu za 2016. godinu planirati sredstva za rješavanje navedenog problema i sprovoditi mjere na osnovu člana 6. Zakona o zaštitu bilja.“- stoji pored ostaloga, u izvještaju o stanju životne sredine i radu Zelenog tima Opštine Tivat koji su usvojili odbornici na posljednjoj sjednici SO Tivat.

U Tivtu je proteklih mjeseci na javnim površinama i u privatnim dvorištima posječeno više primjeraka velikih kanarskih palmi koje je potpuno uništio surlaš, a sa nekoliko više decenija starih primjeraka ovog drveta, preduzeta je najradikalnija mjera u pokušaju da se ona spasu – dendrohirurgija, odnosno uklanjanje kompletne krošnje do zdravog dijela debla, u nadi da će se palma revitalizovati. Iako Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da to nije tačno, surlaš je, što u nezvaničnom razgovoru potvrđuju svi lokalni stručnjaci, u Tivat stigao sa primjercima velikih kanarskih palmi koje je iz inostranstva proteklih par godina, za svoje potrebe uvezao elitni nautičlki centar Porto Montenegro. Uveženo je ukupno 118 komada velikih kanarskih palmi iz Urugvaja, Španije, SAD i Italije. Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede nije spriječila da se među njima našu i zaraženi primjerci koji su u međuvremenu posađeni u drvoredima duž operativne obale Porto Montenegra, a sa kojih se surlaš potom proširio i na „domicilne“ palme po Tivtu. U Porto Montenegru i danas se mogu vidjeti panjevi posječenih zaraženih uvezenih palmi, a lokalna uprava u Tivtu već mjesecima pokušava na sve moguće načine da spriječi dalje širenje štetočinskog insekta na okolno područje.

Ostaci jedne od posjecenih zarazenih palmi u Porto Montenegru
Ostaci jedne od posjecenih zarazenih palmi u Porto Montenegru

Opština Tivat je tako lani donijela Plan o sprovođenju fitosanitarnih mjera na spriječavanju širenja surlaša, urađena je evidencija palmi na čitavom području opštine, kako na javnim tako i na privatnim parcelama, sprovođeno je informisanje i edukacija građana o aktivnostima i mjerama za suzbijanje ove štetočine, određena je lokacija za zakopavanje i uništavanje zaraženog bilja, konstantno je pojačan nadzor i pregled palmi na javnim površinama i dostavljanje izvještaja Fitosanitarnoj upravi, a izvršeno je i više hemijskih tretiranja insekticidima palmi na javnim površinama.

Crveni surlaš palmin
crveni surlas palmin

Ministarstvo poljoprivrede sa druge strane, u ranijem odgovoru na naše pitanja oko širenja palminog surlaša u Tivtu, negiralo je bilo kakvu svoju i krivicu drugih državnih organa i navelo da su u toj priči „nezainteresovanost medija da adekvatno informiše javnost, kao i kontinuirane i neutemeljene optužbe na račun rada Ministarstva poljoprivrede, došle još jednom do izražaja i u pitanjima vezanim za palminog surlaša.“ U međuvremenu, nije donijelo novi Program eradikacije surlaša, i sav teret borbe sa štetočinom prebacilo je na primorske gradove kojima su palme jedno od osnovnih ambijentalnih obilježja.

Izvor:S. L.

Najčitanije