16.4 C
Kotor

Slušaj online radio

“Wilco” u Kotoru 24. juna

Wilco u Kotoru
Wilco u Kotoru

Organizatori Festivala SeaRock objavili su da će jedan od najvećih bendova na svijetu, “Wilco”, nastupiti u Kotoru, 24. juna. “Američki alt-rok sastav, osnovan u Čikagu, svjetsku pažnju je privukao četvrtim albumom, “Yankee Hotel Foxtrot” (2002).

Šesto izdanje Festivala održaće se u neposrednoj blizini bedema starog grada, na parkingu Benovo. Direktor Turističke organizacije (TO) Opštine Kotor Mirza Krcić, koja je organizator događaja, kazao je da će ulaz biti besplatan.

„Koncert grupe Wilco biće organizovan u skolpu SeaRock festivala koji se održava šestu godinu za redom. SeaRock festival je u Kotor doveo brojna poznata imena iz Evrope, a ove godine otišli smo korak više“, rekao je Krcić u PR Centru.

Kako je naveo, u TO Kotor očekuju finanasijske benefite od koncerta, jer će biti održan u petak.

„Očekujemo dolazak više hiljada turista koji će vjerujemo ostati par dana duže u Kotoru“, istakao je Krcić, saopšteno je iz PR centra.

Sa konferencije za medije -foto: PR Centar
Sa konferencije za medije -foto: PR Centar

Direktor SeaRock festivala, Ivan Krivokapić, kazao je da je Wilco jedan od najbitnijih američkih rok bendova, koji je, kako je naveo, u karijeri izdao 14 studijskih albuma i dobitnik je brojnih prestižnih nagrada.

„Bili su inspiracija Bob Dilanu, sa njim su 2013. godine bili na američkoj turneji. Njihovi koncerti su mjesecima unaprijed rasprodati, hedlajneri su najvećih svjetskih festivala. To nam govori da nas u Kotoru ovoga ljeta očekuje jedan fantastičan koncert, poslije koncerta Rolingstonsa, ovo će biti najveći rok spektrakl koji se desio u Crnoj Gori“, rekao je on.

Krivokapić je kazao da će SeaRock festival ove godine trajati jedan dan, a razlog toga je što, kako je pojasnio, ljetna pozornica tehnički nije dovoljno dostupna za ovakve koncerte.

“Ideja nam je da parking Benovo u narednim godinama zaživi kao festivalski prostor, jer Kotor zaslužuje da ima jedan veliki festival, pogotovo u ljetnjoj sezoni. Prostor na kojem će biti koncert može da primi od pet do sedam hiljada ljudi“, naveo je on.

Predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević kazao je da taj grad, organizacijom ovog koncerta, izlazi iz klišea i prosječnosti.

„Sa ovim događajem zvanično otvaramo turističku sezonu. Isto tako, ovaj događaj će doprinijeti obilježavanju deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore“, naveo je on.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Predrag Jelušić ocijenio je da će koncert benda Wilco imati dodatnu vrijednost i u promotivnom smislu, ne samo za Kotor već i za Crnu Goru.

„Mislim da je dobrodošla vrijednost ovakvih festivala i grada Kotora da gradi jednu prepoznatljivost u tim događajima. Ovakvi događaji treba da budu noseći turistički motivi da gosti zbog ovakvih događaja dolaze ne samo u Kotor, već i u Crnu Goru“, naveo je on.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić istakla je da Crna Gora pokazuje epitet destinacije koja iz godine u godinu postaje prepoznatljiva po kvalitetu u svim segmentima turističke ponude, uključujući manifestacije.

„Vjerujem da će manifestacija kao što je ovaj festival, doprinijeti tome da imidž Crne Gore kao destinacije bude za sve ukuse kada je u pitanju segment kulturne ponude“, navela je ona.

Na pitanje novinara da li će koncert benda Wilco biti ekskluzivan za prostor Balkana i koliko će njihovo angažovanje koštati, Krivokapić je kazao da Crna Gora ima eksluzivu za dio Balkana.

„Wilco će svirati na In music festivalu, ali to je festivalski nastup, tako da publika koja voli koncerte svakako doći, jer je to potpuno druga koncepcija. Što se budžeta tiče, honorar benda je 60 hiljada eura. Pored toga potrebno je još 25 hiuljada eura za produkciju događaja pošto je izuzetno zahtijevan“, rekao je on.

Organizatori događaja su TO Kotor i Opština Kotor. Događaj su podržali Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija. Generalni sponzor je Komunalno preduzeće Kotor, koji nam je ustupio prostor za koncert.

Wilco
Wilco

 

Najčitanije