20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradska luka H.Novi u programu revitalizacije starih luka na Mediteranu

Herceg - Novi - Škver
Herceg – Novi – Škver

Gradska luka Herceg-Novi na nedavnom Sajmu projekata, relevantnim za privlačenje sredstava iz novih fondova u okviru Evropskih programa koji je održan u Rijeci, pozvana je da se uključi u program ADRION.

Domaćin događaja, Klaster intermodalnog prijevoza, nosilac je međunarodnog projekta DevPort (Development of local ports), u koji je Agencija za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi uključena od septembra 2015. godine i jedan je od kandidata za dobijanje sredstava. To je prekogranični projekat revitalizacije starih gradskih luka na Mediteranu koji bi trebalo da se realizuje u naredne dvije godine. Projekat je vrijedan je 300 hiljada eura, od čega 85 odsto finansira EU, a 15 odsto lokalna zajednica.

“Od predstavnika Klastera intermodalnog prijevoza dobili smo konkretne i obećavajuće smjernice u vezi sa našom kandidaturom u okviru projekta DevPort, uz neposredno informisanje o svim prednostima ADRION programa”, kazao je direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Herceg Novi Vladimir Zloković.

ADRON je jedan od četiri programa transnacionalne saradnje koji obuhvata osam država, među kojima je i Crna Gora i za koji je predviđeno više od 83,4 miliona eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i skoro 16 milijardi eura iz IPA II. Uz nacionalne doprinose ukupna vrednost programa iznosi 118 miliona eura.

Zloković
V. Zloković

Program će pružiti podršku realizaciji prioriteta „Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju“ i na taj način pobošljati privrednu, socijalnu i teritorijalnu koheziju u regiji. Cilj je poboljšanje sposobnosti regije u zaštiti prirodnih bogatstava, zatim poboljšanje administrativnih kapaciteta u regiji i bolju saobraćajna povezanost.

Na sastanku su prezentovani novi programi koji će biti otvoreni u sklopu Jadransko-jonskog programa 2014-2020.

Najčitanije