15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Svetac iz Boke Leopold Mandić izložen u Rimu povodom Godine milosrđa

Leopold Mandić

Tijela svetih Leopolda Bogdana Mandića iz Herceg Novog i oca Pija, kapucina iz Pietrelcine, prevezeni su u srijedu u Rim i bit će izloženi u bazilici Svetog Petra tokom niza događanja u povodu Svete godine milosrđa, javljaju agencije.

Dolazak relikvijara s posmrtnim ostacima sveca Pija u srijedu popodne i potom Svetog Leopoloda Bogdana Mandića, kapucinskog fratra iz Boke Kotorske, u srijedu navečer u baziliku Svetog Lovre izvan Zidina dočekalo je oko hiljdu vjernika.

Posmrtni ostaci svetih zaštitnika Jubileja u petak će u svečanoj procesiji iz jubilejske crkve Svetog Spasa (San Salvatore in Lauro), koja će proći cijelom ulicom Della Conciliazione (koja povezuje Rim i Vatikana), biti doneseni na Trg Svetog Petra i potom uneseni u bazilku.

Tijela svetaca bit će izložena u glavnoj lađi bazilike Svetog Petra ispred oltara konfesije i tamo ostati za poštovanje vjernicima sve do 11. februara.

Pio i Mandić

Sveti Leopold Bogdan Mandić, kapucinski fratar i svetac, rođen je 1866. u Herceg Novom. Bio je poznati ispovjednik i veliki promicatelj ujedinjenja svih kršćana. Veći dio svog života proveo je u Padovi gdje je preminuo 1942.

Kanonizirao ga je papa Ivan Pavao II., i sam proglašen svetim prije dvije godine. “Sveti Leopold nije za sobom ostavio ni teoloških ni književnih djela, za sve koji su ga poznavali on nije bio drugo nego običan fratar, malen, boležljiv, imao je jedva čujan glas. No njegova veličina bila je u darivanju samoga sebe, u osobnom žrtvovanju tokom 52 godine svećeničkog života, u tišini, u povučenosti u skromnosti ispovjedničke sobice”, rekao je Ivan Pavao II.

Pio I Mandić
Pio I Mandić

Kako se Sveti Leopold Mandić Sveti Pio smatraju uzorima vjere i sveti su zaštitnici Godine milosrđa, njihove relikvije će biti izložene poštovanju i na drugim mjestima. Prema najavama, očekuje se dolazak relikvija Svetog Leopolda Mandića u Zagreb, gdje će biti izloženi u njemu posvećenoj crkvi u Dubravi od 13. do 18. aprila.

Najčitanije