21 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 49.Hercegnovski zimski salon

Hercegnovski zimski salon koji se održava 49. put,  pod nazivom Očuditi/začuditi”, otvoren je sinoć u Galeriji „Josip Bepo Benković“. U ime domaćina brojne goste zvanice i umjetnike pozdravio je vd direktor Đuro Beli Prijić. Izbor umjetnika i radova obrazložila je selektorka, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

„Ovo što večeras ovdje vidimo su savremene tendencije, umjetničke prakse koje su trenutno aktuelne u regionu. Što je zanimljivo, umjetnici su podjednako inspirisani kako okruženjem, tako i medijskom ikonosferom, podjednako uzimaju citate iz istorije umjetnosti kao i ono što je originalno stvaralaštvo. Zadiru u zonu visoke umjetnosti kao i u zonu pop culture, što predtavlja svakodnevni život, rekla je Karadžić.

Pozdravljajući umjetnike i brojnu publiku predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović je istakla da pola vijeka održavanja Salona uvijek sa novim pogledima na stvarnost koja nas vode na putovanje van granica vremena i prostora potvrđuje njegov značaj.

„Uživajte u izložbi inspirisanoj ljepotom ljudskog rada talenta i ljubavi ovdje u Galeriji umjetnika, a kada izađete i prirodi Herceg Novog“ – poručila je Aćimović.

Odluke o nagrađenima na ovogodišnjem Salonu saopštila je predsjednica žirija Mirjana Dabović Pejović.

Žiri 49. Hercegnovskog zimskog salona odlučio je da prvu nagradu i 700 eura dodijeli Siniši Raduloviću. Druga nagrada i 500 eura pripala je Jeleni Tomašević, a treća, koja podrazumjeva organizovanje izložbe, dodijeljena je Igoru Bošnjaku. Pravo izlaganja, po odluci Žirija, dobila je Marija Šević.

Žiri je radio u sastavu Mirjana Dabović Pejović, istoričarka umjetnosti, Marat Geljman, galerista i art menadžer i Vojislav Vojo Kilibarda magistar likovne umjetnosti.

Umjetnici učesnici 49. Hercegnovskog zimskog salona su: Igor Bošnjak, Nebojša Bumba, Lidija Delić, Gorančo Gjorgjievski, Radovan Grujić, Katja Florenskaja, Jelena Iličković, Nina Ivanović, Filip Janković, Ivan Jovanović, Dragan Karadžić, Andrej Ljubljinskij, Saša Makarska, Damir Muratov, Nemanja Nikolić, Ana Opalić, Siniša Radulović, Marija Šević, Jelena Tomašević, Jovana Vujanović, Vlatka Vujošević, Tijana Vujović.

Najčitanije