16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslavljen Sveti Tripun zaštitnik Kotora i biskupije, po 1207.put

Centralna svečanost Vanjska proslava Svetog Tripuna zaštitnika Biskupije i grada Kotora, održana je danas u prisustvu velikog broja građana i vjernika Boke Kotorske.

Ceremonijalom ispred glavnih gradskih vrata, raportom  i predajom zastave,  dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom formirani odred Bokeljske mornarice koji se u pratnji Gradske muzike Kotora i Tivta uputio ispred katedrale Svetog Tripuna.

Viceadmiralu Bokeljske mornarice Iliji Radoviću predat je raport, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo Svetog Tripuna.

Vanjska proslava Svetog Tripuna 2016.
Vanjska proslava Svetog Tripuna 2016.

Sveto Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Antun Škvorčević, biskup požeški.

Vanjska proslava Svetog Tripuna 2016.
Vanjska proslava Svetog Tripuna 2016.

Osim brojnih vjernika misnom slavlju prisustvovali su nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, šibenski biskup mons. Antun Ivas, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, gradonačelnik Kotora dr. Aleksandar Stjepčević, predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica, izaslanik hrvatskog Sabora Ivo Jelušić, ambasadorica Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić, članovi diplomatskog kora, kao i druge javne ličnosti.

Nakon mise, ulicama Kotora prošla je procesija u kojoj su moći Svetog Tripuna nosili mornari Bokeljske mornarice. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika, brojnih hodočasnika iz regiona, iz Betine sa otoka Murter, Vrgorca, Dubrovnika, građana Kotora i Boke Kotorske koji su došli odati počast Svetom Tripunu zaštitniku grada Kotora i Biskupije.

Vanjska proslava Svetog Tripuna 2016.
Vanjska proslava Svetog Tripuna 2016.

Sveti Tripun koji se slavi 3. februara, proslavljen je 1207. put. Odlukom Kotorske biskupije od 2000. godine Vanjska proslava, procesija ulicama grada slavi se prve nedjelje nakon trećeg februara, jer je to neradni dan.

Vanjska proslava Svetog Tripuna 2016

Tripundanske svečanosti završavaju se u nedelju 14. februara spuštanjem zastave sveca sa katedrale.

Ove godine 19. juna biće proslavljeno 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna.

Najčitanije