21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Španci grade najveći podvodni muzej u Evropi

Podvodni muzej
Podvodni muzej

Prve skulpture podvodnog muzeja “Museo Atlantico” u nedjelju su spuštene u podmorje kod otoka Lanzarote.

Kao što su Singapur i Dubai poznati po svom podvodnom zoološkom vrtu, tako je Kanarsko otočje odlučilo investirati u podvodni muzej – prvi ove vrste u Evropi.

Izrazito realistične skulpture ljudi djelo su britanskog umjetnika Jasona deCairesa Taylora, autora poznatih podvodnih muzeja u Cancunu u Meksiku i parka skulptura kod zapadne obale Grenade. Skulpture postavljene na morskome dnu na dubini od 12 do 15 metara izrađene su od pH neutralnog morskog cementa, a ljudska obličja vremenom će privući morski život i stvoriti umjetne grebene pune života. Među prvim izložbenim primjercima potopljena je i skulptura para bez lica koji snima “selfie” te čamac koji prevozi 13 izbjeglica, a neki izložbeni primjerci predstavljaju stanovnike otoka Lanzarote. Svi oni dio su nove “Instagram generacije” i zajedno će koračati podmorjem prema velikom zidu postavljenom na ulasku u zamišljeni grad (Europu) koji predstavlja točku bez povratka. Taylor je kazao kako želi da muzej bude posvećen onima koji uspiju, ali i onima čiji “snovi i nade ostaju na dnu mora”, stoji u priopćenju koje je dao lokalnim medijima.

Inače, Lanzarote je jedan od sedam otoka u Kanarima koji su poznati kao arhipelag vječnog proljeća i jedna od vodećih turističkih destinacija u Evropi, a novim podvodnim projektom zasigurno će ojačati svoju poziciju jedinstvene ronilačke destinacije.

Najčitanije