23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Najava – Sjećanje na strijeljane mornare i borce NOR-a

Sjećanje na strijeljane mornare 1918.
Sjećanje na strijeljane mornare 1918. arhiv 2015. Boka News

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor će u četvrtak 11.februara 2016.godine, u 10 sati zajedno sa predstavnicima Opštine Kotor i članovima Bokeljske mornarice u znak sjećanja na crvene mornare na mjestu njihovog strijeljanja u Škaljarima – Kotor, na spomenik položiti cvijeće i odati poštu poginulima.

Vođe ustanka mornara na brodovima Austrougarske flote u Boki Kotorskoj František Raš, Antun Grabar, Jerko Šižgorić i Mate Brničević strijeljani su 11. februara 1918 godine.

Iz Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor pozivaju članove i građane da prisustvuju podsjećanju na ovaj istorijski događaj.

Istog dana u 12.00 delegacije ovog i Udruženja iz Herceg Novog, položiti cvijeće na spomenik u Lipcima.

„Italijanski fašisti su, poslije Odluke Prijekog vojnog suda u Kotoru 5. i 6. februara 1943.godine, strijeljali istaknute pripadnike Grbaljske čete Primorskog bataljona: braću Sava i Vuka Bećira i sedam istaknutih pripadnika slavnog Orjenskog bataljona: Obrada Dabovića, Paska Dabovića, Dušana Samardžića, Lazara Samardžića, Marka Popivodu, Sima Sijerkovića i Nikolu Šabanovića” – navode u opštinskom odboru Udruženja.

Najčitanije