9 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod američke Mornarice u posjeti Crnoj Gori

Razarač The Sullivans
Razarač The Sullivans

Brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS The Sullivans (DDG 68), razarač, stigao je jutros (12. februar) u posjetu Luci Bar u sklopu američko-crnogorske bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti.

Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Dženifer Blejksli (Jennifer Blakeslee) sastaće se sa potpredsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem i komandantom Mornarice Vojske Crne Gore, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem. Članovi posade američkog broda imaće zajedničke treninge sa kolegama iz Mornarice Vojske Crne Gore i učestvovati u akcijama čiji je cilj saradnja sa lokalnom zajednicom. U sklopu tih aktivnosti, američki mornari će igrati košarkašku utakmicu sa zaposlenima u Opštini, sresti se sa učenicima OŠ “Jugoslavija” i, zajedno sa kolegama iz Mornarice Vojske Crne Gore, okrečiti fiskulturnu salu OŠ “Blažo Orlandić”, najavljeno je iz Ministarstva odbrane.

Ova posjeta Luci Bar je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva u unapređenju pomorske bezbjednosti i sigurnosti.

Brod je dobio ime u čast petorice braće iz Voterlua, Ajova, koji su zajedno služili na brodu USS JUNEAU tokom Drugog svjetskog rata. Braća Saliven: Džordž (28), Frensis (27), Džozef (24), Medison (23) i Albert (20) poginuli su tokom bitke na Gvadelkanalu 13. novembra 1942.
USS The Sullivans je usidren u Mejportu, Florida. Na brodu radi više od 300 oficira i mornara.

Američka Šesta flota, sa sjedišten u Napulju, Italiji, izvodi široki spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u saradnji sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, u cilju promovisanja američkih nacionalnih interesa i sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi.

Najčitanije