17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Problem međunarodnog smeća na hrvatskoj obali

Smeće Trstenik
Smeće Trstenik

Zastupnica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica uputila je u srijedu pitanje Evropskoj komisiji vezano za problem smeća koje svake zime završi na hrvatskim obalama, saopšteno je iz njenog ureda.

Prioritetno pitanje Europskoj komisiji zastupnice EPP-a Dubravke Šuice potaknuto je ponovnim slučajem zatrpavanja plaža u Trsteniku na poluostrvu Pelješcu smećem koje je, sudeći po etiketama, pristiglo iz Crne Gore i Albanije.

“Zanima me hoće li Komisija poduzeti mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovog ekološkog incidenta u budućnosti, imajući u vidu najnoviji dokument o Jadransko-jonskoj strategiji koji smo usvojili u Europskom parlamentu i koji se posebno odnosi na zaštitu Jadrana?”, pitala je Šuica.

Svake zime ponavlja se isti problem – morske struje na hrvatsku obalu nanesu tone smeća. Radi se o komunalnom otpadu, medicinskom priboru i plastičnom otpadu za koje se opravdano sumnja da su s odlagališta izravno bačeni u rijeke ili more, stoji u priopćenju.

“Obzirom da smeće dolazi, između ostaloga, i iz zemalja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, te iz Grčke, koja je zemlja članica, smatram da moramo djelovati na europskoj razini, jer ovaj međunarodni problem predstavlja ozbiljnu ugrozu za okoliš, ljudsko zdravlje i životinje, ali i za turističke potencijale Republike Hrvatske”, zaključila je zastupnica Dubravka Šuica.

Najčitanije