21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Porto Montenegro stipendira jednog studenta iz Crne Gore

Sa potpisivanja
Sa potpisivanja

Predstavnici kompanije „Adriatic Marinas – Porto Montenegro“ iz Tivta i renomiranog američkog koledža „RIT Croatia“ iz Dubrovnika, potpisali su danas u Tivtu Memorandum o saradnji, koji podrazumijeva stipendiranje jednog studenta iz Crne Gore na stručnim preddiplomskim studijama „International Hospitality and Service Management“ u Dubrovniku, a čiji će sponzor biti kompanija Porto Montenegro. Sporazum su potpisali Danilo Kalezić, marketing i PR menadžer Porto Montenegra i Don Hudspeth, dekan RIT Croatia koledža.

„Stipendija u vrijednosti od 25.000 eura pokriva troškove školarine tokom studija, a osim stipendiranja studija, najbolji kandidat osvaja i mogućnost odrađivanja stručne prakse u kompaniji „Adriatic Marinas“. Prepoznali smo RIT kao poželjnog partnera, u obrazovanju i razvoju svojih budućih zaposlenih, jer želimo da na ovaj način, i kroz druge projekte društveno-odgovornog poslovanja, ulažemo u obrazovanje u lokalnoj zajednici, i damo šansu mladim, elokventnim, i ambicioznim ljudima da stiču svoje znanje iz različitih oblasti, i dobiju šansu da se oprobaju u radu na projektu Porto Montenegro.“- kazao je Kalezić.

RIT Croatia jedan je iz međunarodnog lanca koledža renomiranog američko „Rochester Institute od Technology“, privatnog univerzita osnovanog daleke 1829 godine u američkoj saveznog državi Njujork. Sa više od 18.600 studenata, 230 studija i kampusima u Americi, Hrvatskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ovaj univerzitet je širom svijeta poznat po obrazovanju usmjerenom na razvoj karijere i ima jedan od najvećih i najstarijih programa stručne prakse. U Hrvatskoj je taj koledež prisutan kroz RIT Croatia kampuse u Dubrovniku i Zagrebu, gdje studentima nudi tri svjetski priznata američka visokoobrazovna programa koji se u potpunosti izvode na engleskom jeziku: International Hospitality and Service Management, International Business i Information Technology.

„Već 19 godina prisutni smo i u ovoj regiji i tokom tog perioda oko 80 studenata iz Crne Gore diplomiralo je na našem koledžu u Dubrovniku. Oni danas uglavnom drže istaknute pozicije u crnogorskoj ekonomiji, stranim kompanijama koje posluju u ovoj državi, ili u međunarodnim instuticijama.“- kazao je dekan Hudspeth naglašavajući da program koledža u Dubrovniku „ima vrlo pragmatičan pristup i insistira na prakltičnoj primjeni stečenih znanja“.

„Studentima pružamo priliku da iskažu svoju kretaivnost i inovativnost i insistiramo na kritičkom promišljanju i praktičnom riješavanju problema. Posebno nam je drago što smo postali partneri Porto Montenegra koji je je u ovu regiju donio visokokvalitetni turizam i najveće standarde u toj industriji.“- kazao je Hudspeth, dok je njegova koleginica Irena Ljubišić detaljno predstavila program selekcije studenta iz Crne Gore koji će uz stupendiju Porto Montenegra, školovanje na RIT Croatia koledžu, početi već u septembru. Rok za prijavu na taj konkurs je 15.mart, a na njega se mogu prijaviti svi kandidati iz Crne Gore koji su u završnom, četvrtom razredu srednje škole ili koji već imaju završenu četvorogodišnju srednju školu.

O svojim iskustvima sa koledža u Duvbrovniku govorila je diplomac RIT Croatia iz 2005., Elena Ljiljanić, Tivćanka koja je bila među prvim diplomcima tog koledža iz Crne Gore, a koja je sada PR i marketing menadžer luksuznog hotela „Regent Porto Montenegro“ u Tivtu.

„Ono što mi je RIT dao jeste način gledanja na poslovne izazove – da prepoznamo novi prostor na tržištu koji treba iskoristiti. Meni lično, a vjerujem i dosadašnjim studentima, bio je vrlo važan međunarodni karakter, tip stečenih znanja i vjestina, mreža renomiranih kompanija – partnera koji su nama predstavljali prvi dodir sa poslovnim svijetom, brojne mogućnosti kada je u pitanju praksa, kako na regionalnom tako i na svjetskom nivou.“- istakla je Ljiljanić dodajući da je jedna od najvećih prednosti tog univeriteta u njegova „Alumni mreža“ koja je rasprostranjena po cijelom svijetu.

Izvor:S. L.

Najčitanije