32.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”

Perast- foto Miro Marušić Boka News
Perast- foto Miro Marušić Boka News

U sklopu proslave Dana Muzeja grada Perasta, u ponedjeljak 29.februara, sa početkom u 19 sati biće otvorena izložba posvećena peraškoj porodici Zmajević, pod nazivom “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”, autorke Aleksandre Simeunović, kustosa – ist. umjetnosti.

Intrigantna je činjenica da je u ovako malom mjestu kakvo je Perast, postojala cijela plejada ličnosti koje su obilježile jedan dio istorije ovog dijela Jadrana, ali ne samo tu. Jedni od njih su članovi porodice Zmajević – Andrija, Krsto, Matija i Vicko koji su ostavili dubok trag u baroknom Perastu.

Andrija, nadbiskup barski i primas Srbije, svestrana ličnost, književnik, sakupljač antičkih artefakata, mecena umjetnika.

Krsto, čovjek vičan maču i moru i više puta biran za gradskog kapetana.

Matija, takođe pomorac, koji je umogome promijenio tok istorije a veći dio svoje pomorske karijere proveo u službi ruskog cara Petra Velikog koju je završio kao admiral ruske baltičke flote.

Zmajevići
Zmajevići

Vicko, sin Krstov brat Matijin, koji je otišao stričevim stopama, osim svešteno lice i sam je bio književnik i mecena umjetnika.

Osvrtom na velikane kakvi su oni bili, još jednom ćemo se vratiti na period peraške istorije kada su bitke podjednako vojevane perom i mačem i kada su ljudske osobine kao što su hrabrost, srčanost, ljubav prema umjetnosti i umješnost predstavljale radost života i postojanja.

Izložbu će otvoriti Generalni diretktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Crne Gore, Aleksandar Dajković.

Najčitanije