11 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Gradska pijaca će biti sačuvana

Kotorska pijaca - Boka News
Kotorska pijaca – Boka News

Gradska pijaca, jedan od simbola Kotora, radiće i ubuduće u postojećim gabaritima. Neće biti otvaranja gradskih bedema, niti bilo kakvih promjena u namjeni gradske tržnice. Biće preduzete neophodne radnje kako bi se stvorili tehnički uslovi i za prodaju proizvoda životinjskog porijekla, što će zahtijevati određenu rekonstrukciju ovog objekta – rečeno je na sastanku predsjednika Opštine dr Aleksandra Stjepčevića sa direktorima d.o.o. ”Komunalno” i Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Gradonačelnik Stjepčević je naglasio da rješavanju ovog problema treba pristupiti hitno, jer je to u interesu građana kotorske opštine. Prema njegovim riječima, u skladu sa mišljenjima nadležnih inspekcijskih službi, treba preduzeti sve mjere kako bi se na gradskoj pijaci mogli prodavati proizvodi životinjskog porijekla, uz poštovanje standarda o bezbjednosti hrane.

Direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Ivo Magud ukazao je na neophodnost stvaranja tehničkih uslova za prodaju proizvoda životinjskog porijekla (meso, mliječni proizvodi, jaja i riba). Prema njegovom mišljenju, zahtjeve Veterinarske inspekcije treba tretirati kao projektni zadatak, potom tražiti arhitektonska rješenja uz odgovarajuću proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača, a predračun bi pokazao koliko bi koštali radovi.

Kotorska pijaca - Boka News
Kotorska pijaca – Boka News

Direkor d.o.o. „Komunalno“ Zoran Mrdak informisao je učesnike sastanka da su preduzete radnje za rješavanja ovog problema, tako što je izabran konsultant, a na terenu snimljeno faktičko stanje i urađen projekat za koji bi trebalo opredijeliti oko 200.000 eura. Projektom bi bili ispoštovani zahtjevi Veterinarske inspekcije, kao i svi standardi bezbjednosti i kvaliteta hrane. Iz „Komunalnog“ je Opštini upućen zahtjev za urbanističko-tehničke uslove, kako bi moglo početi prikupljanje potrebne dokumentacije za što hitniji početak radova. U očekivanju odgovora, direktor Mrdak je zamolio da nadležni Sekretarijat što prije pristupi izdavanju UT uslova. S obzirom da su predviđena sredstva od 55.000 eura nedovoljna, on je predložio da se ostatak obezbijedi učešćem Opštine, konkurisanjem kod međunarodnih fondova i u kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sastanku su prisustvovali, potpredsjednik Opštine Kotor Tvrtko Crepulja, menadžer Opštine Srđan Dragomanović, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje Slavica Vojinović, sekretar Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Zoran Stanković, savjetnica u Sekretarijatu za razvoj preduzetništva komunalne poslove i saobraćaj Suzana Radulović i pravnica u Opštini Simeona Begović.

Najčitanije