16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Mala fešta od naranče u Herceg – Novom 28. februara

Mala fešta od naranče - H. Novi
Mala fešta od naranče – H. Novi 2015.

Mala fešta od naranče u organizaciji NVO „Ruke“ biće održana u Herceg-Novom u nedjelju 28. februara na terasi Gradske kafane od 10 do 13 sati.

Prvom realizovanom Malom feštom od naranče  okupili smo veliki broj volontera i udruženja i na jedan dan oživjeli grad u duhu starih vremena kada je druženje na ulicama bilo svakodnevno. Iz te prve fešte proistekle su još dvije: Fešta na skalama – za kraj ljeta i Fešta jesenjih plodova u novembru sa svim karakterističnim lokalnim (Mediteranskim) vrstama voća. (Planiramo i četvrtu Stađunsku feštu “Primavera” za maj –  ona će za temu imati samoniklo bilje ovog podneblja.), poručuju organizatori.

Mala fešta od naranče - H. Novi
Mala fešta od naranče – H. Novi

Da se vratimo naranči – Cilj manifestacije je da promoviše ovu biljku koja krasi sve hercegnovske đardine, bašte  i njene plodove omiljene u čitavom svijetu. Takođe, vidimo mogućnost da oživimo tradicionalne recepture, a obilje naranči korisno upotrebimo, zašto ne – i u turističkoj promociji grada.

Marmelada od naranči
Marmelada od naranči

Novo na ovogodišnjoj fešti je Orange international gdje će naši sugradjani koji potiču iz drugih zemalja (Mexico, Italija, Britanija, Rusija…) pokazati svoje kulinarske i druge kreacije s ukusom naranče. Animirali smo sugrađane koji pripadaju brojnim internacionalnim zajednicama i neke restorane da pomognu da se naranča, vrlo inspirativna, pojavi kao dio različitih nacionalnih kuhinja u sklopu manifestacije.

Obnova entuzijazma i duha zajedništva osnova su Male fešte.

Mala fešta od naranče - H. Novi
Mala fešta od naranče – H. Novi 2015.

Hercegnovski srednjoškolci  priređuju izložbu fotografija, naranča će biti opjevana u stilu klapa ali i kroz popularne melodije, naranče će plesati – mališani iz vrtića Igalo biće gosti fešte na terasi hercegnovske Gradske kafane kao i Mažoret klub Lily. Na fešti će učestvovati druželjubivi Novljani i Novljanke, gosti iz Risna, Morinja, Kotora i Dubrovnika. Ovu našu primorsku priču podržava Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, brojni sponzori, izlagači koji će ponuditi u razgovoru ideje, znanje i iskustvo a na trpezi poznate ukusne ali i nezamislive interesantne delicije, kazali su iz udruženja Ruke.

Mala fešta od naranče - H. Novi
Mala fešta od naranče – H. Novi

Praznik naranača

Svake godine, svake prve subote u februaru bude u Baošićima, na Hercegnovskoj rivijeri, centralna fešta Praznika mimoze.

Na kaskadama nekadašnjeg ribarskog mjesta rastu upravo šume Acacia dealbata-e, sa stotinama stabala.

Ako ko zaboravi da zatvori prozor duž Rivijere, kuća mu miriše – u januaru i februaru.

Ali nije o tome riječ, u trenutku kada webom kruže poslovične fotografije onih koji se već sunčaju na obali, a Lovćen pod snijegom imaju u pozadini.

Nego je o raskrsnici riječ, na kojoj se skrenulo u zimu 1967, u Norveškoj, kada se grupa novljanskih turističkih poslenika i beogradskih novinara zapitala kako da pak privuče naše ljude – zimi? Jedni su kazivali: Imamo na tone pomorandži, napravimo Praznik naranača, pa da guštamo – kad smo već s temperaturom u plusu, pod drvoredima divlje naranče duž Njegoševe ulice! Drugi su predlagali: Imamo more mimoza, pa nek iz njih izraste Praznik mimoze!

I svi misle: ideja o Prazniku da je nastala u Boki Kotorskoj, a nije, nego je tamo daleko, u Norveškoj, naša duša zavapila za našim jugom.

Nikola Malović

Kao i ovaj recept za narancine…

Arancini
Narancini

Sastojci

500 g ocijeđene narančine kore

Za šećerni sirup:

250 ml vode

500 g šećera

Za posipanje:

šećer

Priprema

Koricu naranče izrežite na duguljaste štapiće.

Stavite ih u hladnu vodu da odstoje oko 2-3 dana. Vodu mijenjajte 2 puta dnevno.

Treći dan korice ocijedite, a zatim izvažite.

Ocijeđene korice stavite u vodu i kuvajte dok ne postanu polumekane.

U šerpu stavite šećer i vodu pa kad se napravi sirup dodajte kore od naranče.

Kuvajte povremeno miješajući dok tečnost ne ispari.

Korice izvadite i još vruće raširite po papiru za pečenje koji ste posuli kristalnim šećerom.

Korice dobro uvaljajte u kristalni šećer.

Narancine sušite složene jedan do drugoga na ravnoj površini 2-3 dana zavisno od vremena

Marmelada od naranči
Marmelada od naranči

Kažemo ovako: sve od naranče i sve od srca! Praznik naranača u organizaciji Udruženja RUKE imao je premijeru na prošlogodišnjoj Mimozi, divnu, sunčanu i preukusnu. Kakva je bila ta novska naranča? Malo pitoma, slatka i domaća, pomalo divlja i ljuta. Stotinu ruku – trista čuda od naranče – princeze primorske zime i zdravlja. Ništa manje ni ove godine – u nedelju, kad grad miruje, mirisaće sve na naranču i na feštu….

Najčitanije