16 C
Kotor

Slušaj online radio

Naranči u čast – “Mala fešta od naranče”

Mala fešta od naranče u organizaciji hercegnovske NVO „Ruke“ održana je danas na velikoj terasi Gradske kafane u Herceg-Novom.

Na Fešti u čast naranči učestvovalo je 50-ak izlagača i proizvođača, iz Herceg Novog, Risna, Tivta, Morinja, Bijele. Na stolovima je bilo kolača, torti, voćnih kupova, džemova od divlje i pitome naranče, sokova i likera, suvenira, do slanih delicija.

Novina u odnosu na prošlu godinu bio je internacionalni sto gdje su posjetioci mogli da probaju specijalitete iz Engleske, Italije, Meksika Rusije, sve od naranče.

Manifetaciju je otvorila Danijela Stolica, generalna direktorica Direktorata za privredu i ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„Ako može Krf da bude prepoznat po fortuneli, Sorento i Kipar po limunu, zašto ne bismo u Herceg – Novom učinili isto sa narančom,  da se naši turisti u koferima  odnesu proizvode od naranče poput džema ili likera. Zašto ti proizvodi ne bi bili u ponudi svih naših restorana i kafića. Ministarstvo poljoprivrede će intenzivno raditi sa proizvođačima iz Herceg Novog, da i mi osmislimo neke proizvode koji će biti zaštićeni i prepoznati širom Crne Gore i EU“, kazala je Stolica, te poželjela da Mala fešta od naranče postane velika i brend Herceg – Novog.

Mala fešta od naranče 2016.
Mala fešta od naranče 2016.

Mala fešta od naranče imala je  humanitarni karakter, tako da je dio prihoda  od prodaje sokova od narandže koje su pripremile aktivistkinje NVO „Ruke“  namjenjen je za liječenje Žane Međedović i Martina Stjepanovića.  Organizovano je i fotografisanje i tako prikupljana pomoć za malu podgoričanku Evu Velimirović, kazala nam je u ime organizatora Milina Kovačević.

Najčitanije