17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Formiraju klaster pčelarske proizvodnje

Med
Med

Zavod za zapošljavanje Crne Gore odnosno Biro rada Kotor i Biro rada Tivat, pozvali su sve registrovane pčelare i lica koja se bave proizvodnjom meda a, koji posluju i registrovani su u opštinama Kotor i Tivat, da se prijave na svojim matičnim Biroima rada povodom iniciranja klastera meda Kotora i Tivta.

Prijavom pčelara na Biroima rada stvara se uslov za organizovanje budućeg Info-dana. Tim stručnjaka sa Biroa rada Kotor i Tivat imaju misiju da oforme prvi klaster meda u ova dva grada.

“Klaster, kao ideja, podrazumijeva udruživanje gdje je apriori definisan kvalitet, gdje je determinisan kvantitet, kontinuitet proizvodnje sa ciljem da se zadovolje zahtjevi tržišta, kupaca i stoga je klaster strateški orijentisan i razvija se u određenom sektoru. Unutar klastera je moguće kontrolisati faktore koji utiču na strategiju svakog preduzetnika i proizvođača meda. Tako klasteri mogu postati “generator“ novog načina strateškog razmišljanja u crnogorskoj privredi gdje se zna koji se proizvodi moraju proizvoditi za određeno ciljno područje i tačno se zna koji su ciljni kupci.”- kazala je Vesna Vukić, konsultant za preduzetništvo Biroa rada Tivat.

Dodala je da je cilj javnog poziva da se proizvođači meda i pčelari iz Kotora i Tivta prevashodno informišu o pojmu klastera i njihovog načina rada.

“Krajnji cilj je da se pčelarima omogući veliki broj pogodnosti kao što su konkurentska prednost na tržištu, bolja promocija proizvoda, povećan obim proizvodnje i unapređenje prodaje i riješavanje istih biznis barijera. Time će im se omogućiti i pomoć državnih resora, zaštita proizvoda i povezivanje sa fondovima za finansiranje inovativnih projekata.”- zaključila je Vukić.

Najčitanije