24 C
Kotor

Slušaj online radio

Članovi udruženja antifašista Dubrovnika posjetili Herceg-Novi nakon 25 godina

Članovi udruženja antifašista Dubrovnika u posjeti Herceg Novom
Članovi udruženja antifašista Dubrovnika u posjetili Herceg Novi

Prvi put nakon 25 godina članovi dubrovačke Udruge antifašista danas su posjetili Herceg – Novi. Za goste iz Dubrovnika koji su stigli na jednodnevni izlet upriličen je koktel dobrodošlice, nakon čega je organizovan obilazak Titove vile.

Antifašisti iz Dubrovnika i Herceg Novog posjetili spomenik palim borcima na Savini, gdje su položili cvijeće.

Koktel dobrodošlice priređen je u Institutu „Dr Simo Milošević“, gdje je goste dočekao predsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, Petar Vlaović, sa saradnicima.

Vlaović je podsjetio na način kako je ponovo uspostavljena saradnja sa dubrovačkom Udrugom.

-Poslije 17-godišnjeg prekida odnosa, predsjednica Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske, dr Vesna Čulinović Konstantinović, i predsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, Andrija Nikolić, sastali su se u Dubrovniku 8. juna 2008. godine i dogovorili nastavak saradnje na temeljima dobrosusjedstva i antifašizma. Prilikom našeg susreta u Kotoru lani, razgovarali smo o tome da se ove godine sretnemo u Herceg Novom i izuzetno smo zadovoljni što smo taj plan ostvarili – kazao je Vlaović.

Tajnik dubrovačke Udruge antifašista, Marinko Vlašić, naglasio je da je ovo prvi put u proteklih 25 godina da članovi Udruge organizovano dolaze u Herceg-Novi.

-Grubi događaji iz jeseni 1991. godine doveli su do „nestanka slike i tona“. Ali, u Dubrovniku su se sastali čestiti ljudi, analizirali smo stanje i zajednički osudili svaki rat – kazao je Vlašić.

On je pozvao na dobre odnose među susjedima i poželio nastavak saradnje između Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, „za prosperitet obje države i ljudi koji u njima žive, a Dubrovčani i Novljani će i dalje dolaziti i razmjenjivati posjete“.

Članovi udruženja antifašista Dubrovnika u posjeti Herceg Novom
Članovi udruženja antifašista Dubrovnika

Skupu su prisustvovali i predstavnici Udruženja boraca 1941-45. i antifašisti Tivta i Kotora, komandant ratne mornarice Darko Vuković sa kolegama, kao i članovi Predsjedništva Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novi., odbornici u hercegnovskom parlamentu Slobodan Radović Krušo i Slavko Vavić.

Među gostima je bio i Branko Grošeta,  predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije.

Od 2008. godine, od kada je uspostavljena saradnja Udruge i Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, Dubrovčani su posjetili Podgoricu, Kolašin, Žabljak, Bar, Tivat, Kotor i Danilovgrad.

Najčitanije