20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

HN – Specijalno tužilaštvo istražuje papirologiju za Free Kick Master Legend

Herceg - Novi
Herceg – Novi

Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom dostavilo je Specijalnom tužilaštvu predmet formiran po krivičnoj prijavi Građanskog saveza zbog isplate 69.000 eura za organizovanje manifestacije “Free Kick Master Legend”, saznaju Dnevne novine.

“Zbog izviđaja postupka, ne možemo vam dostaviti više informacija”, saopšteno je Dnevnim novinama iz Tužilaštva.

Do realizacije ove manifestacije nije došlo lani, kako je ugovorom predviđeno. Kako je saopšteno DN, predmet se nalazi u fazi izviđaja.

Odbornički klub Građanski savez, na čijem čelu je smijenjeni predsjednik opštine Nikola Nikša Gojković, početkom januara podnio je Osnovnom državnom tužiocu u Herceg Novom krivičnu prijavu protiv odgovornih u lokalnoj turističkoj organizaciji zbog isplate 69.000 eura za organizovanje manifestacije “Free Kick Master Legend”, iako do realizacije nije došlo. Nedugo nakon podnošenja prijave, ista je dopunjena nakon uvida u zapisnik IO Turističke organizacije, osnovni ugovor i kasnije potpisanog aneksa između TO i Free Kick Master d.o.o.

Odbornik Špiro Vuković je ranije kazao da je potpisnica ugovora kojim nijesu ispoštovane preporuke IO TO Nataša Martić, u to vrijeme v.d. direktora lokalne TO i odbornica Izbora, bila u konfliktu interesa te da je sadašnja v.d. direktora Bojana Blagojević potpisala aneks ugovora kojim se dodatno krše klauzule ugovora i pravi šteta.

Vuković je tvrdio i da je pritisak da ugovor potpiše izvršio lider Izbora i savjetnik predsjednice opštine Dušan Radović Krušo. Članica IO TO Milica Vuković zatražila je da ugovor sadrži dvije stavke, imena igrača koji bi učestvovali u manifestaciji, zatim da se garantuje prisustvo osam od 12 najavljenih igrača i dva od četiri golmana. Zatraženo je i da se preciziraju televizijski kanali na kojima će se emitovati događaj, kao i da u slučaju neizvršenja obaveza partner TO vrati cjelokupni avansno uplaćen iznos sa pripadajućim kamatama.

Nijedna od pomenutih zakonom obavezujućih preporuka nije ispunjena, što daje prostor za reakciju Tužilaštva.

“Na ovakav način omogućeno je Slobodanu Gavriloviću Petroviću da uzme 69.000 eura za nešto čime se ugovorom obavezao da će biti održano lani, omogućeno mu je da događaj organizuje ove godine i zaradi još toliko, jer koristi novac, a ne vraća kamatu, čime je pričinjena šteta”, ocijenila je Vuković.

Prema njenim riječima apsurd je još veći, jer se aneksom nesporno utvrđuje njegova krivica za neorganizovanje manifestacije i njeno odgađanje, a on se kreditira novcem TO. Vuković je istakao da je riječ o fluidnom ugovoru, jer nijesu napravljeni aranžmani sa fudbalerima, a u slučaju da neko sa spiska ne može da se angažuje, ugovorom je definisano da će se obezbijediti adekvatne ili adekvatnije zamjene.

Vuković je naglasila da je krajnje vrijeme za utvrđivanje odgovornosti i nalaženje odgovornih, te da je u ovom slučaju riječ o kriminalnim radnjama. Nedugo nakon podnošenja prve krivične prijave preduzeće Free Kick Master d.o.o. je na žiro račun Turističke organizacije Herceg Novi izvršilo povraćaj sredstava koji je organizacija prethodno avansno uplatila po osnovu ugovora o organizovanju izvođenja slobodnih udaraca “Free Kick Master Legende”.

Najčitanije