9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izabran logotip za proslavu decenije nezavisnosti Crne Gore

Logo
Logo

Organizacioni odbor za obilježavanje desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore na današnjoj sjednici je od šest radova crnogorskih grafičkih dizajnera jednoglasno izabrao rješenje vizuelnog identiteta proslave jubileja “Deset godina obnove crnogorske nezavisnosti” autorke Ane Matić.

Kako je saopšteno iz Organizacionog odbora za obilježavanje desetogodišnjice nezavisnosti, rješenje vizuelnog identiteta čini forma odličja to jest medalje koju ispunjavaju strelice, odnosno trouglovi usmjereni ka središtu, u mnogostrukom kretanju i jedinstvu različitih djelova.

“Ovakvo rješenje simbolizuje različite narode i kulture koji tvore hiljadugodišnji multikulturalni identitet crnogorske države. Odličje, odnosno medalja ukazuje i na duh pobjede i dužnu počast zajedničkom patriotskom, istorijskom činu obnove nezavisnosti, kako piše u dizajnerskom obrazloženju”, podsjetili su .

Osnovne boje logotipa su boje državnih simbola crvena i zlatna uz ispis “Decenija obnove nezavisnosti, hiljadu godina državnosti“, uz potpis posljednjeg stiha himne Crne Gore “Da je vječna Crna Gora“.

Logotip će tokom jubilarne godine biti istaknut na memorandumima, poslovnoj korespondenciji i dokumentima svih državnih institucija, kao i programima u okviru proslave jubileja koji će se realizovati pod ovim znakom, a nosiće i ispise na engleskom i albanskom jeziku.

Najčitanije