17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Sljedeće godine otvaranje marine Luštica Bay

Marina Lustica Bay
Marina Lustica Bay

Izgradnja marine Luštica Bay u zalivu Trašte nadomak Tivta je nešto dinamičnija od planiranog tako da će svečano otvaranje ovog objekta biti upriličeno sredinom sljedeće godine. To će biti prva novoizgrađena marina u Crnoj Gori u posljednjih više od deset godina a ponudiće 176 vezova za prihvat brodova do 35 metara dužine, saopštili su iz kompanije Luštica Development.

-Izvjesno je da ćemo “soft” otvaranje marine upriličiti u martu sljedeće godine, a potom i svečano otvaranje par mjeseci kasnije. Jako smo ponosni što objekat završavamo nešto ranije od planiranog, saopštio je Daren Gibson /Darren Gibson/ izvršni direktor Luštica Development.

Novoizgrađena marina jedna je od dvije planirane u kompleksu Luštica Bay vrijednom 1,1 milijardu eura koji se gradi na tivatskom dijelu polustrva Luštica.

Njena jedinstvenost je u tome što se gradi na potpuno infrastrukturno neopremljenom terenu. Pozicija marine je na lokaciji gdje su udari talasa veoma jaki u zimskom periodu, pa su za zaštitu marine projektovana dva lukobrana kao nasute građevine od lomljenog kamena različite granulacije.

Lukobrani - Luštica Bay
Lukobrani – Luštica Bay

Građevinski radovi na lukobranima su završeni i u toku su radovi na lukobranskom zidu. Konstrukcija marine je izgrađena gotovo bez armiranog betona što je takođe kuriozitet.

-Naša namjera je bila da se konstrukcija projektuje sa što manje armiranog betona radi izbjegavanja korozije armature i zaštite postojećeg ekosistema, odnosno uklapanja u postojeću sredinu. Tako da je ono što je inače bilo jednostavno savladati u armiranom betonu, u našem slučaju postalo izazov na koji smo uspješno odgovorili, saopštio je Nabil Mičel /Michel/, direktor izgradnje u Luštica Development-u.

Naselje
Naselje

Za projekat konstrukcije marine Luštica Bay, odgovorni projektant prof. dr Zvonko Tomanović, nagrađen je prošle godine priznanjem Inženjerske komore Crne Gore (IKCG) za dostignuća u struci iz oblasti planiranja i izgradnje objekata

Kompanija Luštica Development razvija projekat Luštica Bay koji će imati sedam hotela, dvije marine, prvi profesionalni golf teren sa 18 rupa, više od 1000 stanova, 500 vila i gradskih kuća, sportske objekte i sadržaje, kao i druge objekte koji će upotpuniti izgled i funkcionalnost naselja.

Najčitanije