11 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija – “Očistimo Herceg Novi za jedan dan”

Herceg Novi - Igalo
Herceg Novi – Igalo

Akcija „Očistimo Herceg Novi za jedan dan“ biće održana 20. maja, u okviru kampanje „Očistimo Crnu Goru za jedan dan“ i međunarodne akcije „Let’s do World“.

Nakon sastanka predstavnika organa hercegnovske lokalne uprave i ADP Zid, saopšteno je da je cilj akcije da se prijavi što veći broj dobrovoljnih učesnika i očisti što više otpada, uz istovremeno povezivanje ljudi u zajednici. Očekuje se da ovaj projekat podstakne građane da učestvuju u akciji, bez obzira na godine i posao, porijeklo i različite pripadnosti.

Herceg Novi, kao i druge opštine u Crnoj Gori, ima veliki problem sa odlaganjem i trajnim saniranjem otpada, a nelegalno odlaganje otpada je dovelo do značajnog devastiranja životnog prostora i svakodnevno dovodi u opasnost građane.

Igor Milošević iz ADP Zid podsjetio je da je 2014. godine, kada je održana prva akcija čišćenja „Let’s do It Mediteran“, sakupljeno preko 530 tona otpada.

“Tada se u šest primorskih gradova okupilo oko 3.100 građana, opštinska preduzeća, 20-ak privatnih preduzeća, škole, sportski i ronilački klubovi. Prvashodno se radilo o plastičnom i papirnom otpadu, a sa pojedinih lokacija uz pomoć mehanizacije uklonjen je i građevinski šut, kao i otpad organskog porijekla “, kiazao je Milošević.

Let’s do It Mediteran – Herceg Novi

Milošević je naglasio da je dostupna za korišćenje i mobilna aplikacija za mapiranje i obilježavanje nelegalnog odlaganja smeća.

“Očistimo Crnu Goru za jedan dan” se realizuje u saradnji sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja, koje je pomoglo da inicijativa dobije najviše glasova građana i podršku u akciji „Budi odgovoran“. Inicijativa će biti vizuelno i medijski promovisana kroz niz akcija i putem prezentacija u javnosti”, saopšteno je nakon sastanka.

Najčitanije