15 C
Kotor

Slušaj online radio

Region – impresivan nalet pustinjskog pijeska u Dalmaciji

Duboka sredozemna ciklona, koju je Crometeo tim nazvao Ivan, tokom srijede naglašeno je djelovala na vrijeme u Dalmaciji. Ova ciklona još prije dva dana centrom se nalazila nad područjem Alžira, u utorak se produbila nad Tirenskim morem, a danas joj je centar prelazio Apeninski poluotok te se premjestila nad južni Jadran.

Snažna je ciklona sa svoje prednje strane povukla ogromne količine pustinjskog pijeska i prašine porijeklom sa sjevera Afrike. U dijelovima Dalmacije zbog toga je tokom dana zabilježena rekordna koncentracija pijeska i prašine pustinjskog porijekla posljednjih 30-ak godina. Koncentracija je osobito gusta bila u južnoj Dalmaciji, gdje je vidljivost povremeno padala na svega stotinjak metara. Cijelu današnju foto reportažu iz Dubrovnika možete pogledati ovdjeOve pojave bilo je i drugdje na Jadranu i njegovu zaleđu, ali je bila slabije izražena.

Posljednji put ovako visoka koncentracija pustinjskog pijeska, vjerojatno i veća, dogodila se 26. marta 1992. godine. Toga dana nebo je nad Dalmacijom bilo crvene boje, a PMC Split je smirivao građane da se ne radi o zabrinjavajućoj pojavi.

Od četvrtka nas, udaljavanjem ciklone prema jugoistoku, očekuje stabilizacija vremena kao uvod u pretežno sunčan kraj sedmice prognozira  Crometeo tim.

Rade Popadić

Najčitanije