16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje – Novosel: to su neistine šačice dokonih istomišljenika

Ivan Novosel
Ivan Novosel

Neistinite su sve tvrdnje “Tivatske antikorupcije akcije” (TAA) o navodnim nezakonitostima vezanim za izgradnju na Trgu Magnolija – saopštio je juče gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) ističući da je javnost “kontinuirano izložena neprovjerenim i zlonamjernim plasiranjem neistina  od strane šačice dokonih istomišljenika koji sebe nazivaju partijom“.

TAA je dan ranije optužila lokalne vlasti u Tivtu i bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) da su oštetili budžet grada za više od 220 hiljada eura, ne naplaćujući komunalije i ostale takse podgoričkoj kompaniji „Građevinar“, za rekonstrukciju i prenamjenu stambenog prostora u objektu „B“ na Trgu Magnolija u hotelske kapacitete, a što je urađeno krajem 2011 i početkom 2012 godine. Kankaraš je čak svečano otvorio hotel „Magnolija“ marta 2012, a hotel je u kampanji za lokalne izbore obišao i tadašnji ministar turizma Predrag Sekulić. TAA je saopštila da je rekonstrukcija stambenog objekta u hotelski, obavljena bez izdate građevinske dozvole i plaćanja svih taksi lokalnoj upravi, i pozvala Specijalno državno tužilaštvo da ispita taj posao, ali i cijelo kontroverzno javno-privatno partnerstvi Opštine Tivat i firme podgoričkog biznismena Miloša Šukovića „Građevinar“ u gradnji stambeno-poslovnog kompleksa na Trgu magnolija. Šuković je Radio Tivtu u međuvremenu kazao da on 2012. nije otvorio hotel, već samo apartmane koje je izdao drugoj firmi.

Hotel Magnolija
Hotel Magnolija

“Hotel „Magnolija“, kao sastavni dio cijelog poslovno-stambenog kompleksa na Trgu magnolija je rađen po modelu privatno – javnog partnerstva.  Učešće Opštine Tivat u takvom projektu su upravo komunalije za poslovno-stambeni objekat. Kao rezultat –dobili smo tzv. drugi centar grada, sa uređenim trgom, brojnim kafićima, poslovnim prostorima, radnjama, buticima, dok je na ovom prostoru zaposlenje  našlo vise od 150 naših sugrađana.”- kazao je juče gradonačelnik Novosel dodajući da je za cijeli kompleks Miniszarstvo održivog razvoja i turizma građevinsku dozvolu izdalo 2008., a upotrebnu 2010 godine.

“Zatim je isto ministarstvo izdalo i odobrenje za rekonstrukciju objekta “B” 31. 03. 2015.
U Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, jasno i nedvosmisleno je navedeno da se državnim objektima od opšteg interesa, između ostalog, smatraju i hoteli sa četiri i pet zvjezdica, i propisano je da se za takve objekte od opšteg interesa ne plaća naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Nakon dobijanja upotrebne dozvole 2010. nije bilo nikakve „rekonstrukcije“ objekta već je on isključivo opreman za izdavanje, a za takav posao nije potrebna građevinska dozvola.” – istakao je Novosel dodajučći da je riječ o “klasičnom političkom podmetanju i obmanjivanju javnosti predstavnika TAA  što Opština Tivat nikako neće dozvoliti.”

Najčitanije