17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Aktivisti TAA tvrde da im je prijećeno

Kovacevic i Abovic na pressu
Kovacevic i Abovic na pressu

Aktivistima NVO „Tivatska antikorupcija akcija“ (TAA) prijećeno je nakon što su prije dva dana na konferenciji za štampu, iznijeli podatke u vezi sumnjivih radnji u Opštini Tivat koja je po njima, 2012 godine, tolerisala nezakonitu rekonstrukciju dijela stambenih objekata na Trgu magnolija u hotel, i pritom lokalnom budžetu napravila direktnu štetu od preko 220 hiljada eura. TAA je za to optužila bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) i njegove stranačke kolege, sekretarku za urbanizam Opštine Tivat Tatjanu Jelić i direktora Direkcije za investicije i razvoj Peđu Obradovića.

„Nakon tog našeg javnog istupa na mobilni telefon pozvalo me je lice koje se predstavilo kao Miodrag Jelić, suprug Tatjane Jelić i uz niz najgorih psovki i uvreda, najvulgarnijim riječima uputio je prijetnje meni i kolegi Mirku Kovačeviću, poručivši da će nam „Tivat biti tijesan“ ako nastavimo da prozivamo njegovu suprugu. To znači da je naša argmentovana priča o zloupotrebama i nezakonitom radu lokalne uprave veoma potresla neke krugove i lica koja su očito učestvovala u nekim sumnjivim radnjama.“- kazao je juče na press konferenciji Miomir Abović koji je i odbornik u SO Tivat. On je kazao da prijetnje jodborniku i aktivistima NVO „govori o pravoj prirodi vlasti u Tivtu koja je aspolutno nedostojna i pokazuje da smo kao društvo dotakli dno dna.“

Kovačević je naglasio da inače ne bi pridavao važnost „osobi koja koristi riječnik svojstven samo kriminalnoj ološi“, ističući da to ipak mora uraditi jer se „proteklih dana u nizu dešavanja u realnom i virtuelnom svijetu po portalima, ocrtava jedna prljava i orkestrirana kampanja protiv TAA i koordinisan rad kriminalne grupe u OO DPS Tivat i krakova te hobotnice među novopečenim i kontroverznim biznismenima i investitorima“. Dodao je da su se u „pokušaj demantija ozbiljnih optužbi TAA“ uključili vlasnik podgoričke firme „Građevinar“ Miloš Šuković i gradonačelnik Ivan Novosel (DPS), „ali bez ikakvog rezona i argumenata, često kontrirajući sami sebi i zamjenjujući teze“.

„Reagovanje iz kabineta gradonačelnika ne potpisuje Tatjana Jelić ili Dragan Kankaraš već Ivan Novosel jer je to čovjek koji ništa ne zna ni o čemu.  Takav       kakav je, tog obrazovnog i intelektualnog kapaciteta, može da se pojavi samo u DPS i to najbolje govori kakva je to organizacija i do čega je ona dovela ovu zemlju i ovaj grad.“- istakao je Kovačević dodajući da se Novosel tim i drugim svojim postupcima u proteklih desetk mjeseci „nastavio inkriminisati kao neko ko ne prijavljuje učinjena krivična djela ili pokušava pomoći njihovim učiniocima“. Istakao je da je „mnogo veći problem“ to što u međuvremeno Osnovno i Više državno tužilaštvo kojima su podnešene prijave i obiman materijal za afere „Komunalije“ i „Vračar“ ništa ne preduzima u smislu podizanja optužnica protiv bivših i aktuelnih tivatskih čelnika, ili njihovog definitivnog odbacivanja.

„Nedjelovanje i nerad ODT i VDT ohrabruje ovu organizovanu kriminalnu grupu koja smatra da će ovako uspjeti da se izvuče i da ugrožava našu i bezbjednost svih drugih koji u Tivtu jasno ukazuju na korupciju i kriminal u Opštini Tivat. Da li neko iz ODT i VDT ovdje štiti Dragana Kankaraša koji je tivatski Svetozar marović ?“- upitao je Kovačević dodajući da je Tužilaštvo očito „pod velikim pritiscima da se ne kreće u istrage i hapšenja u Tivtu usred predizborne kampanje“ ali se time „ionako loša i neregularna atmosfera za izbore dodatno kriminalizuje“. Kovačević je kazao da su „dokoni istomišljenici“ kako je Novosel nazvao TAA, vratili u budžet grada preko milion eura koje DPS-SDP vlast nije naplatila Porto Montenegru za objekat „Regent“ i podvukao da je „Tužilaštvo do sada reagovalo u toj aferi, ne bi se oni sada usudili da nas zovu i prijete, već bi glavni u organizovanoj kriminalnoj grupi i DPS Tivta bili privedeni“.

„Za sva buduća prljava podmetanja i prijetnje smatraćemo isključivo odgovornim čelnike VDT, Dragana Kankaraša, Ivana Novosela, Sinišu Kusovca, Predraga Nenezića, Gorana Jevrića i Tarzana Miloševića jer koordinatori DPS ovo koordinišu. Pošto im nije dovoljno kriminala, najavljujem organizovanoj kriminalnoj grupi u DPS Tivta pravu Hirošimu koja će ih snaći u narednom periodu jer imamo ogromnu količinu materijala koja dokazuje njihov lopovluk.“- kazao je Kovačević pozovajući specijalnog državnog tužioca Milorada Katnića „kome zaista vjerujemo jer se i sam suočava sa vrlo sličnim stvarima“, da „konačno uđe u Opštinu Tivat i razmrsi to kriminalno klupko“.

Jelić: nisam prijetio, ali ću im izvući uši ako mi diraju porodicu

Sekratarka za urbanizam Tatjana Jelić nije odgovarala na telefonske pozive novinara. Njen suprug Miodrag je penzionisani policijski inspektor i privatni građevinski preduzimač koji je stanovima nadogradio većinu ravnih krovova stambenih zgrada u centru Tivta.

„Nije tačno da sam im prijetio. Takvim ljudima uopšte se ne prijeti, već ću im samo uši izvući kad ih sretnem po gradu ako budu nastavili da lažno optužuju moju porodicu. Ako pričaju istinu – svaka čast, ali neistine i laganje o mojoj familiji sigurno im neću dopustiti.“- kazao je Jelić dodajući da je u telefonu sačuvao sms poruke koje je izmjenjivao sa Abovićem, a u kojima kako kaže, nema ništa uvredljivog niti prijetećeg.

Najčitanije