17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Goranović: Crna Gora neće zaboraviti djelo don Branka Sbutege

Povodom desete godišnjice smrti don Branka Sbutege (8.4.1952. – 27.4.2006.), Ekumenski centar sa Prčanja, koji nosi don Brankovo ime, danas je u Kotoru organizovao simpozij prema don Brankovom geslu “Istina traži svjedoke”.

Brojne zvanice i  učesnike simpozija u crkvi Svetog Pavla pozdravili su kotorski biskup mons. Ilija Janjić, ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović, gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević, don Ivo Ćorić predsjednik i upravitelj Fondacije Ekumenski centar „Don Branko Sbutega“.

„Na desetogodišnjici odlaska don Branka Sbutege i desetogodišnjicu obnove crnogorske nezavisnosti za koju se svojski zalagao tu smo da odamo poštu ovome odista posebom čovjeku, njegovom intelektualnom i sveoobuhvatnom angažmanu, pregaocu u očuvanju ideje o bogatstvu zajedništva i tolerancije kojim se naša država Crna Gora stoljećima ponosi. Nisu samo godišnjice prilika da govorimo o čovjeku čiji su kosmopolitski šarm i duh paradigma interkulturnog dijaloga koji je promovisao i koji je snažno doprinosio. Kada razmišljamo o pojmu i značaju humanosti, kada razmišljamo o istoriji, kulturi njegove Boke Kotorske i Crne Gore, kada obrazac trajanja biva umjetnička izvrsnost, kada treba učiti kako se čuva i izgrađuje nasleđe num nam može biti samo ovakav čovjek. Crna Gora neće zaboraviti djelo don Branka Sbutege, smjelost i snagu da se u teškim vremenima zalaže za očuvanje duhovne egzistencije. I u tome  je uspio. Njegove poruke dostojno prenosi i savremena, multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna Crna Gora. Univerzalne poruke mira slobode i dijaloga duboko su ugrađene u našu državotvornu misao“ – kazao je ministar Goranović.

„Danas su se ujedinile nacije, religije, grupacije. Danas su se izgubile sve bazične podjele, izbrisale sve formalne i imaginarne granice, umirili svi nemiri, ujedinili ljudi”, kazao je u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Kotora, Aleksandar Stjepčević.

Upravitelj „Ekumenskog centra don Branko Sbutega”, don Ivo Ćorić, podsjetio je da se  27. aprila na blagdan Blažene Ozane Kotorske, koja je zaštitnica Kotorske biskupije i suzaštitnica grada Kotora, koju je don Branko na poseban način poštovao, navršava deset godina od kada je on napustio ovaj svijet.

„Don Branko nije priznavao niti poznavao ni međe ni granice komunikacije među ljudima”, kazao je između ostalog Ćorić.

O Sbuteginom životu i djelu govorili su njegov brat dr Antrun Sbutega danas veleposlanik Crne Gore u Rimu, prof. dr Tonko Marojević a posebnu pažnju izazvao je govor don Antona Belana generalnog vikara Kotorske biskupije na temu „Moj boravak s don Brankom u Rimu“.

Obilježavanje desetogodišnjice njegove smrti počelo je svetom misom zadušnicom u don Brankovom rodnom mjestu Prčanj koju je predvodio biskup mostarski, monsinjor dr Ratko Perić.

U crkvi Svetog Pavla izložena je postavka umjetničkih slika crnogorskog slikara Mihaila Muja Jovićevića na temu “Ciklus Bogorodica”. Obilježavanje desetogodišnjice smrti don Branka Sbutege završava se koncertom Muzikom sjećanja u izvedbi crnogorskog pijaniste i direktora Kotor Arta, Ratimira Martinovića, večeras u 20 sati u ckrvi Svetog Duha u Kotoru.

Deseta godišnjica smrti don Branka Sbutege (1952. – 2006.)
Deseta godišnjica smrti don Branka Sbutege (1952. – 2006.)

Don Branko Sbutega je bio župnik crkve Svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. aprila 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za sveštenika je zaređen 15. jula 1979. godine na ostrvu Gospa od Škrpjela.

Nakon zemljotresa 1979., radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi, Italija. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je sa humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.

Kao erudita, poliglota i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizovao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative, među kojima su: Grupa književnika 99, osnovao je muzički festival Kotor Art i dao da se napravi najveći mozaik na Balkanu, u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti.

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promociji suživota tokom godina jugoslovenske krize i tolerancije, uključujući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske nezavisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. aprila 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

Na don Brankovu inicijativu, njegovi saradnici i prijatelji osnovali su Fondaciju “Ekumenski centar Don Branko Sbutega” na Prčanju, čiji je cilj promocija vjerske tolerancije i jačanje ekumenske saradnje među hrišćanskim crkvama i interreligioznog dijaloga.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije