16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon godinu dana rata Kijev nastavlja s gotovo normalnim životom

Ukrajina – foto EPA

Prva ruska bombardiranja u zoru 24. februara 2022. zaprepastila su stanovnike glavnoga tromilijunskoga ukrajinskog grada i potaknula egzodus dijela stanovnika.

Godinu dana poslije, s obzirom na to da su sukobi koncentrirani uglavnom na istoku zemlje mnogi su se stanovnici odlučili vratiti i čini se kao da se život gotovo vratio u normalu, što je u potpunoj suprotnosti s onim što doživljavaju stanovnici gradova i sela blizu bojišnice gdje bjesni rat.

U Kijevu je još na snazi policijski sat koji traje od 23:00 do 5:00 ujutro. Otvorene su škole, bolnice i brojne trgovine, a radi i javni prijevoz. Vikendom se mnogi stanovnici odlučuju na šetnju ulicama u središtu grada ili po gradskim parkovima.

Život se nastavlja unatoč sporadičnim ruskim raketnim napadima ili napadima bespilotnim letjelicama, čije su mete važna infrastrukturna postrojenja, zbog čega često nema električne energije.

Posljednji napad bio je u petak. Sirene upozorenja u glavnom su se gradu oglasile pet puta. Protuzračna obrana oborila je deset ruskih projektila. Geleri su napravili manju materijalnu štetu, no nije bilo žrtava.

Dok traje uzbuna stanovnici se spuštaju u podzemna skloništa. Sklanjaju se u kijevski metro. Ondje su cijele obitelji s djecom i kućnim ljubimcima, umirovljenici, studenti i profesori. Svi strpljivo čekaju kraj signala.

“Svemu se prilagođavamo”

– Nemoguće je slomiti duh Ukrajinaca, kaže vlasnik bistroa Oleksij Kamardin (35). Mi se jednostavno prilagođavamo svemu i to vrlo brzo, dodaje.

Za Oleksiija i njegovu obitelj rat je počeo još 2014., kad su ruske i proruske snage okupirale njihov rodni grad Doneck, što ih je primoralo da se presele u Kijev.

Kad je Rusija napala glavni ukrajinski grad, Oleksij je odlučio ostati i braniti ga te se posebno bavio humanitarnim radom.

Prema anketama više od 95 posto stanovnika uvjereno je u pobjedu svoje zemlje, a 69 posto kaže da je spremno tolerirati trenutačne teškoće “koliko god to bude potrebno”.

Rezultati su to istraživanja koje je u prosincu proveo institut KMIS u Kijevu.

Čak se i percepcija ekonomske situacije popravila. Danas 60 posto stanovništva životne uvjete u Ukrajini smatra “prilično zadovoljavajućima” u usporedbi sa samo 34 posto krajem 2021.

Studija to objašnjava “konsolidacijom” društva i “nacionalnim buđenjem” uoči rata

Suočeni s čestim nestancima električne energije, koji u prosjeku dnevno traju oko dva sata, ovisno o kvartu, ljudi kupuju žarulje na baterije, reflektirajuće trake i generatore čija se buka često može čuti s ulice.

Mnogi su se opskrbili vodom, hranom i plinskim bocama da bi mogli pripremati obroke kad nestane struje.

U povijesnome parku u središtu grada dječje igralište koje je u listopadu pogodio ruski projektil i dalje se može upotrebljavati. Krater nastao od projektila brzo je zatrpan i ondje su posađena mlada stabla.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije