15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

31 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom

Boka Kotorska – foto R.Stjepčević

Crna Gora danas obilježava 31 godinu od proglašenja ekološkom državom i prvi put Dan ekološke države proslavljamo kao državni praznik koji se po zakonu praznuje radno.

Podsjećamo, usvajanjem Deklaracije na Žabljaku, 20. septembra 1991. godine, Crna Gora postala je prva ekološka država na svijetu.

Na polju ekologije se u Crnoj Gori u posljednjih deset godina malo šta promijenilo, ocijenio je direktor NVO Ozon Aleksandar Perović, navodeći kako bi se kao jedino novo moglo izdvojiti to što je Dan ekološke države proglašen državnim praznikom.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro kazao da građani danas mnogo više razumiju probleme životne sredine, nego li prije desetak godina.

“Građani su danas ekološki mnogo osvješćeniji nego prije deset godina, naročito mladi, što je za pohvalu”, rekao je Perović.

Ekološke probleme koje smo imali prije 10, 20 ili 30 godina, kaže Perović, imamo i danas, jer imamo neefikasan sistem koji ne djeluje na terenu onako kako bi trebalo.

Smatra i kako je ekološka Crna Gora velika razvojna šansa za našu zemlju.

“Svijetla je budućnost u generacijama pred nama, ljudi će shvatiti koliko se ovdje može fino živjeti, i kako pravilnom valoriozacijom resursa imamo šansu da budemo bogato društvo”, rekao je Perović.

Najčitanije