11 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana fotomonografija Hrvatski vjerski objekti u Boki Kotorskoj

Fotomonografija Hrvatski vjerski objekti u Boki kotorskoj, autora Frana Ercegovića promovisana je u četvrtak, u prepunoj crkvi Sv. Ane u Kamenarima – Đurići.

Fotomografijom na 170 strana obuhvaćeni su hrvatski vjerski objekti na teritoriju Boke kotorske, a autor fotografija je Milan Dobrilović.

„Vjerska kultura jednog naroda ovom monografijom dobija na vizualnoj interpretaciji vrijednosti kroz originalni pristup prikaza crkava, zvonika, oltara, detalja, lokacija, pa i onih srušenih, zapuštenih, zaboravljenih do kojih se jedva moglo doći na teritiriji Boke Kotorske”, piše u monografiji.

“Fotomonografija Hrvatski vjerski objekti u Boki Kotorskoj, nedostajala je u kulturno povijesnom nasljeđu Hrvata, kao svetionik koji upućuje, upozorava, osvjetljava jedan identitet kroz stoljeća, a mi svi smo danas bogatiji za jedan novi vizualni doživljaj, dijalog kroz vrijeme i sadašnjost o nama samima“, kazao je predstavljajući monografiju novinar Miro Marušić.

“Ove fotografije nemaju nikakvu vezi sa komercijalizacijom, one ne žele ništa prodati, želja je bila na jednom mjestu slikovno objediniti objekte Katoličke crkve na područiju Boke Kotorske. Autor je upravo iskoristio fotografiju kao medij kojim je na neposredniji način progovorio o sakralnom graditeljstvu naših predaka “, istakao je svećenik lokalne župe don Robert Tonsati.

Promocija fotomonografija "Hrvatski vjerski objekti u Boki Kotorskoj"
Promocija fotomonografija “Hrvatski vjerski objekti u Boki Kotorskoj”

O monografiji, od ideje do realizacije, sa čime su se susretali i na kave probleme su nailazili govorili su autor Frano Ercegović i fotograf Milan Dobrilović.

Moderator večeri bio je Jakša Andrić.

Izdavač monografije je NVO „Zaliv hrvatskih svetaca“ iz Kamenara, štampano je 500 primjeraka i svi su besplatno podijeljeni.

Projekt je realizovan sredstvima Fonda za ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Najčitanije