14 C
Kotor

Slušaj online radio

52.Hercegnovski zimski salon

HZS

U toku su završnepripreme za 52.Hercegnovski zimski salon čije otvaranje je planirano za  31. januar ( četvrtak ) u 19 časova,po ustaljenoj tradiciji otvaranja Salona svake godine kao uvod u Praznik mimoze.

Selektor ovogodišnjeg Hercegnovskog zimskog salona je mr Senka Subotić, sociolog  kulture i umjetnosti iz Budve. Hercegnovskisalon, pod motom PARALELE”, koncipiranjekao sinteza različitih  umjetničkihizraza, autora, koji paralelno stvaraju  i djeluju na prostorima  bivše  Jugoslavije poslednjih par decenija, a s ciljem daprikaže stanje i da se postavi određena paralela savremenih  slikarskih  tokova  na tom  prostoru. Predstavljajući se na Salonu, sa po dva rada, umjetnici ukazuju na razvoj savremenih tendencija na polju umjetnosti. Isto tako je uočljiv i uticaj  njihovih prethodnika, pa samim tim paralelno njegujui tradiciju umjetnika prostora s kog potiču.Sve te paralele usmjeravaju na sam koncept koji ima  za cilj da u tom  segmentu uporednog ukaže  i na ono zajedničko, ali i ono različito, a prevashodno  na različitost  pristupa  umjetničkom djelu, kao  i materijala  koje koriste u svom izrazu.

Na Salonu će biti  predstavljena djela 20 umjetnika sa većeg broja  akademija sa teritorije  bivše Jugoslavije.Neke od tih akademija su relativno mlade i po prvi put se predstavljaju na  Hercegnovskom zimskom salonu.

52. HZS

Sa Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta iz Mostara, svojim radovima predstaviće se  prof. dr. Silva Radić sa dva svoja studentaIvanom Pavlović i Josipom Ivešićem.Sa Akademije umjetnosti univerziteta u Banja Luci doc.mr. Milan Krajnović predstaviće se sa dva mlada i veoma aktivna umjetnika Renatom Rakićem i Borisom Eremićem. Sa beogradske Akademije umetnosti predstavljaju se Jelena Trajković ,Kristina Pirković kao i Milija Belić, redovni profesor na Sorboni I predsjednik odbora Udruženja Salona Noverealnosti (Realites Nouvelles) u Parizu.

Među izlagačima su najzastupljeniji umjetnici iz Crne Gore. Miodrag Šćepanović,Peko Nikčević,Zoran Petrušić iSreten Nikčević  su već ranije izlagali na Hercegnovskom zimskom salonu dok se novskoj publici prvi put predstavljaju Elvir Lero Adrović, Ivana Babić, Isidora Dautović, Goran Ćetković, Jelena Đurašković , Miodrag Mišo Vemić  i Marija Vemić.

Najčitanije