14 C
Kotor

Slušaj online radio

55. Hercegnovski zimski likovni salon – Mnogolikost

Hercegnovski zimski salon

Hercegnovski zimski likovni salon, 55. po redu,  svojom koncepcijom i selekcijom u fokus je stavio umjetnike koji se u svojim istraživanjima predstavljaju različitim stilovima i tehnikama. To podrazumijeva ideju da se prikažu i istaknu osobena umjetnička djela, poetike, stilske orjentacije i profesionalni nivo.

Za ovogodišnju selekciju presudan je bio kriterijum kvaliteta i težnja da se postigne izvjesna mnogolikost umjetničko – istraživačkih opredjeljenja i mogućnost uvida u likovno stvaralaštvo Crne Gore i regiona.

Na izložbi je prisutna  autorska raznovrsnost sa specifičnostima likovnih rukopisa. Raznolika optika izloženih eksponata upoznaje nas sa aktuelnom likovnom produkcijom, likovnim senzibilitetima, dostignućima, opredjeljenjima i stavovima odabranih autora. Na ovakvim izložbama uvijek ostaje otvoreno pitanje; Da li je likovnoj publici pružena dovoljno vjerna slika onoga što se trenutno dešava na savremenoj likovnoj sceni?… Tragajući za odgovorima dolazimo do potvrde da na ovim prostorima djeluju mnogi stvaraoci vrijedni pažnje, jer je salon široko otvorio  svoja  vrata, prvenstveno, mladim stvaraocima, koji su manje primjećeni na likovnoj sceni. Praćenje aktuelnih likovnih stremljenja, uz neosporan kreativni potencijal mladih koji tek pristižu, je ono što ovaj salon afirmiše. Iz sveobuhvatnosti kako mladih, tako i starijih autora koji se predstavljaju  crtežima, slikama, grafikama, skulpturama, mozaicima, digitalnim printom, može se zaključiti da ne zaostaju ni u suštinskom, ni u kreativnom izrazu od savremenih trendova, naročito u pojedinim slučajevima. Većina vrlo vrijednih umjetnika nastavlja svoja istraživanja, uglavnom,  kontinuiranim stvaralačkim rukopisom i osobenostima, upravo, apostrofirajući ljepotu poetsko-vizuelnih razlika, ističući tako autorsku individualnost, baštinu kulture, likovnu vokaciju.

Umjetnici se predstavljaju vrlo različitim stilovima, postupcima, konceptima, svojom raznolikom izražajnom likovnom poetikom: figuracijom, metamorfozom figuracije, hiperrealističkim i nadrealističkim slikama, maksimalnim pikturalizmom, asocijativnim metaforama, apstraktnim ekspresivnim formama…

Ovi autori potvrđuju trenutak likovne umjetnosti kroz stvaralačku inventivnost iskazanu sugestivnim kolorističkim oblicima i njihovim strukturalnim djelovima koji govore o bogatsvu i spontanosti umjetničke imaginacije na ovim prostorima.

Prezentovana djela različitih generacija i stilskih opredjeljenja zaokružuju taj široki spektar stvaralaštva od Momira Kneževića pa do najmlađe Marije Radusinović, koji, posebno ističemo, u ovom trenutku, daju značajan doprinos likovnoj sceni 55. Hercegnovskog zimskog likovnog salona i njegovom uspješnom trajanju.

mr Irvin Masličić

(selektor 55. Hercegnovskog zimskog likovnog salona)

Najčitanije