24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Austrija – grupna tužba turista, jer su se zarazili na skijalištu

Austrija

Austrija se suočava s grupnom tužbom oko 2.500 turista zbog lošeg postupanja tokom epidemije virusa korona u popularnom austrijskom skijalištu Išglu, u provinciji Tirol, javlja CNN.

Vlasti u Tirolu se optužuje kako su reagovale prekasno na prve znake zaraze u Tirolu, posebno u skijalištu, što je pak doprinijelo širenju virusa Evropom, ali i širom svijeta.

Austrijsko udruženje za zaštitu potrošača kaže da su vlasti odgovorne za kasnu reakciju u početku širenja pandemije. Objavilo je i kako im se, samo pet dana nakon što su na svojem sajtu uputili poziv na djelovanje, oko 2.500 ljudi javilo. Oko 80 odsto njih su Njemci.

Udruženje za zaštitu potrošača je najprije podnijelo prigovor na rad tirolskog gradonačelnika, Gintera Platera, ali i protiv kompanija koje održavaju žičaru do skijališta i nekih drugih predstavnika vlasti.

Širom Evrope su poslali apel mogućim žrtvama za koje vjeruju da su se zarazili u Tirolu, na skijalištu.

Ističu, kako je globalna pandemija viša sila, te kako niko ne može biti odgovoran za štete, ipak, smtraju kako je držanje skijališta otvorenim, iako su vlasti znale ili trebale znati za prijetnju masovne infekcije, dovoljan razlog za razmatranje zahtjeva za naknadom štete.

Pod istragom vlasti je kompanija za ketering hrane, koja je krila da im je jedan zaposlenik pozitivan na virus krajem februara.

Iz kancelarije guvernera provincije Gintera Platera su za CNN poručili kako se svijet suočava sa vanrednom situacijom i kako je krizni menadžment sada prioritetan. Vidjeće gdje su bile greške, te koje strukture treba promijeniti.

Izvor:index.hr

Najčitanije