16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Cvjetnica u Španjolskoj bez maslinovih grančica no uz nadu

Španija bez maslinovih grančica

Umjesto maslinovih grančica stanovnici Španjolske u nedjelju nose vrećice iz supermarketa, prolazeći u tišini pokraj zaključanih crkvi. Njihova lica prekrivena su zaštitnim maskama dok hodaju pustim ulicama obasjanim suncem.

Cvjetnica, početak Velikog tjedna kada se vjernici prisjećaju muke Isusove, odvija se u ambijentu tjeskobe nakon što je od koronavirusa umrlo 12.418 osoba, no nadu im budi podatak kako je u nedjelju preminulo najmanje osoba u posljednjih devet dana.

Od kada je 13. ožujka proglašeno izvanredno stanje 47 milijuna stanovnika ne može ulaziti u crkve što je mjera uvedena kako bi se spriječilo širenje virusa. Otkazane su mise za javnost i drugi događaji.

„Dok traje ova teška kriza s koronavirusom sve vas pozivam da u svojim obiteljima, ako možete, pratite slavljenje mise preko radija, televizije ili interneta“, piše na zaključanim vratima jedne crkve u širem centru Madrida.

Misa se ovih dana služi svaki dan iza zatvorenih vrata u glavnoj madridskoj katedrali Almudena a u izravnom prijenosu se može pratiti preko kanala Youtube.

Libe Aztiria i njen suprug obično na Cvjetnicu idu s troje male djece u crkvu. Svi pritom nose maslinove grančice. Ovaj put su, međutim, ostali u svom stanu u Madridu.

„Gledali smo misu doma na televiziji, prijenos iz Vatikana gdje je Papa služio misu“, rekla je Libe u telefonskom razgovoru. „Sada pijemo aperitiv i ručamo kao svake nedjelje“, dodala je.

Djeca u Španjolskoj na ovaj dan dobivaju grančice sa zataknutim slatkišima, ali u nedjelju su slatkiše dobivali u običnim vrećicama ili kutijama.

U Španjolskoj živi oko 2.600 hrvatskih državljana pa vjernici također alternativnim putem sudjeluju na misi.

Ana Škeva, porijeklom iz Imotskog, jutros je u Madridu prisustvovala virtualnoj euharistiji Neokatekumenskog puta, crkvenog pokreta koji je krenuo baš iz Madrida prije 50 godina.

„Za sudjelovanje na toj misi bilo je prijavljeno više od 200 obitelji“, rekla je Ana u telefonskom razgovoru iz svog stana. Prethodno je jutros pripremila vodu za umivanje svojoj ‘cimerici’ i sebi, s puno cvijeća. „Taj sam običaj donijela u svoj stan iz Hrvatske, iz mog Imotskog“, rekla je. Zatim su ručale.

U Španjolskoj je u nedjelju zabilježeno 6.023 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj oboljelih dosegnuo 130.759. To predstavlja 5 postotni rast u odnosu na dan ranije, što je najmanji dnevni porast broja oboljelih od izbijanja koronavirusa.

Od 15. ožujka je dnevno obolijevalo 20 posto stanovnika sve do 25. ožujka kada je stopa rasta pala ispod 10 posto.

Na Cvjetnicu se prepolovila, što daje nadu u obuzdavanje pošasti koja je gurnula zemlju u najtežu krizu u zadnjih 80 godina.

Liječnici i medicinske sestre danima se suočavaju s rastućim brojem novooboljelih, napučenim bolnicama i nedostatkom zaštitnog materijala. Izliječili su dosad 30.080 pacijenata. Vjernici se mole za ozdravljenje preostalih.

„Svećenici znaju da je potrebno služiti misu za sve oboljele i za one koji brinu o oboljelima“, piše na vratima crkve u četvrti Guindalera u Madridu.

Izvor:Hina

Najčitanije