18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi – usvojen budžet za 2022. godinu, Samardžić imenovana za potpredsjednicu

Opština Herceg Novi – usvojen budžet za 2022. godinu, Samardžić imenovana za potpredsjednicu
Sjednica SO

Na šestoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Herceg Novi, održanoj juče, usvojen je budžet opštine za 2022. godinu, a za potpredsjednicu Opštine imenovana je Vesna Samardžić.

Odlukom o budžetu Opštine Herceg Novi za 2022. godinu utvrđena su planirana primanja u visini od 18.640.000,00 eura. Najznačajnije učešće čini prihod od poreza na imovinu planiran na iznos od 6.800.000,00 eura ili 36,5% ukupnih primanja, a odmah za njim prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 2.500.000,00 eura ili 13,4 % ukupnog budžeta.

Kapitalni budžet planiran je u iznosu od 5.480.000,00 eura ili 29,4% ukupnog Budžeta. Obzirom da je ukupan budžet za 2022. godinu planiran na nešto većem nivou u odnosu na prethodnu godinu, analogno je povećan i kapitalni budžet, kako bi se završili mnogobrojni projekti od značaja za Herceg Novi, navedeno je u obrazloženju Odluke.

Rashodi operativnog budžeta planirani su u iznosu od 13.160.000,00 eura, pri čemu značajan dio pripada obavezama iz ranijeg perioda. U odnosu na prošlogodišnji plan budžeta Opštine uvećani su i transferi javnim institucijama, nevladinom sektoru i javnim preduzećima, kao i izdaci za sport i kulturu.

Vesna Samardžić

Nakon izglasavanja saglasnosti na Rješenje o imenovanju potpredsjednice Opštine, Vesna Samardžić se zahvalila na podršci Predsjedniku Opštine, kolegama odbornicima i opštinskom odboru SNP koji je kandidovao na ovu poziciju, ističući da je to za nju „velika čast, ali i velika obaveza“.

„Trudiću se da budem dobar kolega svima vama, kao što sam to i do sada bila, i da imamo kvalitetnu saradnju. Moja vrata će, kao i do sada, biti otvorena za sve građane i trudiću se da svoju funkciju obavljam u interesu svih građana Herceg Novog“, poručila je Samardžić.
Na šestoj redovnoj sjednici jednoglasno je usvojeno pet odluka o utvrđivanju lokacije za postavljanje odnosno izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa: lokalnog puta na Luštici, solarne elektrane na krovu JPU „Naša radost“ na Savini, objekta privrednog razvoja – privrednog objekta na lokaciji kp 108 KO Sutorina, objekta privrednog razvoja – privrednog objekta na lokaciji kp 621/15 KO Trebesin i objekta privrednog razvoja – privrednog objekta na lokaciji kp 1688/9 i 1688/12, sve KO Podi.

Većina odbornika podržala je i: Predlog Odluke o izmjenama Odluke o porezu na nepokretnosti u opštini Herceg Novi, Predlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o prirezu porezu na dohodak fizičkih lica, Predlog Programa rada Skupštine opštine Herceg Novi za 2022.godinu i Predlog Odluke o donošenju Lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Opštini Herceg Novi za period 2021-2025. godine.

Usvojeno je i više odluka koje se tiču rada ustanova, organizacija i preduzeća čiji je osnovač Opština.

Najčitanije