16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Traži ih i INTERPOL: Raspisana međunarodna tjeralica za pomorcima koji su ukrali gorivo

Foto: The Maritime Executive

Krađa goriva je klasičan oblik piratstva koji je već dugi niz godina uobičajen za jugoistočnu Aziju i Gvinejski zaljev. Međutim, rijetko kad se dogodi da u krađi aktivno sudjeluje cijela posada.

Malezijska Maritime Enforcement Agency (MMEA) pokrenula je istragu jednog takvog poprilično rijetkog slučaja – 12 članova posade tankera optuženo je za krađu gotovo 2 milijuna litara dizela s vlastitog broda, piše The Maritime Executive.

Početkom listopada, tanker Ocean Pride plovio je uz obalu Malezije na putovanju od Singapura do Istočnog Timora. Dana 5. listopada, oko 13:00 sati, MMEA je zaprimila dojavu da je tanker opljačkan blizu istočnog ulaza u Singapurski tjesnac, oko 24 Nm od obale.

Po dolasku na mjesto događaja, službenici MMEA utvrdili su da je plovilo napušteno. Inspekcijom je utvrđeno da je s broda ukradeno oko 1.798.000 litara (475.000 galona) dizelskog goriva, čija je vrijednost procijenjena na oko 1,2 milijuna dolara. 12 članova posade glavni su osumnjičeni, a sumnja se da su ukrali gorivo te zatim napustili plovilo i pobjegli.

Malezijske vlasti raspisale su tjeralicu za 12 članova posade, a u potragu se uključio i Interpol te je za odbjeglim pomorcima raspisana i međunarodna tjeralica.

Najčitanije