16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vasilije Vuksanović, maturant kotorske gimnazije na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Lisabonu

Foto Bojana Šolaja

U podgoričkoj gimnaziji ”Slobodan Škerović” u subotu, 26. marta održane su jubilarne desete nacionalne kvalifikacije za Međunarodnu filozofsku olimpijadu koja se 26. do 29. maja organizuje u Lisabonu. Vasilije Vuksanović, maturant kotorske gimnazije, uspio je da se kvalifikuje za učešće na olimpijadi osvojivši drugo mjesto u izuzetno oštroj konkurenciji. Prvo mjesto osvojila je Maša Kilibarda iz Nikšića, pa će Maja i Vasilije predstavljati Crnu Goru krajem maja u Portugaliji. Članovi komisije prof. dr Bruno Ćurko, Jasminka Milošević i Bojana Šolaja istakli su da je onkurencija ove godine bila najozbiljnija do sada i da imaju velika očekivanja od ovogodišnjih pobjednika.

Nacionalne kvalifikacije za olimpijadu u organizaciji Udruženja profesora filozofije Crne Gore predstavljaju svojevrsno državno takmičenje iz filozofije koje punu deceniju okuplja srednješkolce zainteresovane za filozofske teme. Takmičenje ima specifičnu formu – u prvom dijelu učesnici pristupaju pisanju filozofskog eseja na engleskom ili nekom od svjetskih jezika. Temu eseja biraju između nekoliko odabranih filozofskih ili književnih odlomaka.

Četiri ili pet autora najbolje ocijenjenih eseja u drugom dijelu takmičenja pristupaju razgovoru sa članovima komisije, a dvoje prvoplasiranih kvalifikuju se za učešće na olimpijadi koja se svake godine održava u drugoj zemlji.

Foto Bojana Šolaja

Ovo je bio drugi put da učenici kotorske gimnazije učestvuju na takmičenju iz filozofije. Prije dvije godine Nikola Vukasović se plasirao u finale takmičenja, ali nije uspio da se kvalifikuje za učešće u Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi. Ove je godine Vasilije uspio i u tome. Njihova mentorka bila je Paula Petričević, profesorica filozofije u Gimnaziji Kotor i ŠOSMO ”Vida Matjan”.

Najčitanije