20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvaranje auto-puta u maju, putarina 3,2 eura

Autoput u CG – foto Mediabiro

Prva dionica auto-puta Bar-Boljare biće otvorena u maju, što će Crnu Goru učiniti bližom turistima iz Srbije, najavio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

– Srbija je za Crnu Goru više od ekonomije i obratno. Dobre vijesti po pitanju dolaska srpskih turista. U maju puštamo u rad auto-put, dok Srbija uvodi novu avio-liniju iz Kraljeva ka Tivtu – napisao je Milatović na Tviteru.

On je u video izjavi rekao da je dobra informacija da će ove sezone Crna Gora biti povezana sa Srbijom sa aerodroma iz Kraljeva, dva puta sedmično, letovima ka Tivtu.

– Svakako i ja sam prenio nagovještaj da ćemo otvoriti auto-put negdje u maju i na taj način dodatno učiniti Crnu Goru bližom turistima iz Srbije. Poslali smo jednu snažnu poruku da je Srbija važno emitivno tržište za Crnu Goru, da je Srbija više od ekonomije za Crnu Goru i mislim da je to prava poruka dobrodošlice svim turistima iz Srbije da i ove godine posjete Crnu Goru – zaključio je Milatović.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija kazali su za Pobjedu da je u toku izrada akta kojim će se definisati cijena putarine za ovu dionicu auto-puta.

– Podsjećamo da su dosadašnje projekcije razmatrale varijantu cijene od 0,08 eura po kilometru za putničko vozilo – kazali su iz MKI.

To praktično znači da će putarina iznositi 3,2 eura.

Izgradnja ove dionice počela je 2015. i nakon što je rok završetka probijen tri puta i od novembra, kad je bio zadnji rok, se ne utvrđuje novi.

Ukupna dužina prioritetne dionice je 41,5 km, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama četiri petlje, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocijevnih tunela, dugih 17,7 kilometara.

Cijena proritetne dionice auto-puta prema osnovnom ugovoru je bila 809,6 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina, a početkom jula prošle urađen je hedžing aranžman sa evropskim i američkim bankama, kojim je, kako tvrde, smanjena kamatna stopa.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije