24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje Svjetskog dana energetske efikasnosti

Obilježavanje Svjetskog dana energetske efikasnosti
Svjetski dan energetske efikasnosti

Svjetski dan energetske efikasnosti obilježava se 5. marta, na dan kada je 1998. godine u Austriji održan prvi sastanak na kojem su svjetski stručnjaci razgovarali na ovu temu. Svrha obilježavanja ovog ekološkog datuma je podizanje svijesti o racionalnoj potrošnji energije, kroz razumno i održivo korišćenje energetskih resursa.

Tim povodom, u utorak 5. marta od 11 sati, na štandu ispred zgrade Opštine Tivat službenici Sekretarijata za uređenje prostora dijeliće energetski efikasne LED sijalice za domaćinstva i pružati korisne savjete kada je u pitanju ušteda energije u svakodnevnom životu.

“Energetska efikasnost predstavlja upotrebu tehnologije za čiji rad je potrebno manje energije – tehnologije koje pomažu da uštedimo električnu i toplotnu energiju, a čijim uvođenjem smanjujemo zagađenje životne sredine. Malim promjenama svakodnevnih navika, odabirom ekološki prihvatljivijih i energetski efikasnijih električnih uređaja i štedljivih sijalica, ugradnjom odgovarajuće stolarije u našim domovima i postavljanjem toplotne izolacije, možemo postići značajno umanjenje potrošnje električne energije, i dati lični doprinos smanjenju emisije gasova sa efektom staklene baste” – poručuju iz Sekretarijata.

Najčitanije