22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Društvo prijatelja dubrovačke starine dobitnik nagrade Evropa Nostra

Društvo prijatelja dubrovačke starine dobitnik nagrade Evropa Nostra
Dubrovnik foto Boka News

Društvo prijatelja dubrovačke starine dobitnik je prestižne Europske nagrade za baštinu za 2024. godinu – Nagrade Evropa Nostra u kategoriji šampioni baštine. Najprestižnije europske nagrade za baštinu dodijeljene su za 26 izvanrednih pobjednika iz 18 zemalja, a u kategoriji šampiona nagrađeni su još Else “Sprossa” Rønnevig iz Norveške i Piotr Gerber iz Poljske.

Nagrada Europa Nostra dodjeljuje se u pet kategorija; konzervacija i prilagođena upotreba, istraživanje, edukacija, obuka i vještine, angažman građana i podizanje svijesti te šampioni baštine. O dobitnicima odlučuje žiri sastavljen od 12 stručnjaka iz cijele Evrope. Ove godine na natječaj je pristiglo 206 važećih prijava različitih organizacija i pojedinaca iz 38 europskih zemalja, a Grad Dubrovnik inicirao je i poslao prijavu kojom je nominirao Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Navodi se kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine udruga civilnog društva koja više od 70 godina podiže svijest o važnosti kulturne baštine Dubrovnika. – Društvo je bilo usko uključeno u uvrštavanje Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine 1979. godine. Od tada igra ključnu ulogu u osiguravanju zaštite i unapređenja ovog iznimnog lokaliteta – ističe se u obrazloženju.

– Naša kulturna baština je naše zajedničko blago, most koji povezuje našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Zauzima posebno mjesto u našim srcima i svakodnevnom životu, njegujući osjećaj pripadnosti i identiteta. Srdačno čestitam ovogodišnjim pobjednicima na njihovim izvanrednim postignućima – istaknula je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade EU.

Svi ovogodišnji dobitnici predstavit će se 7. oktobra u Bukureštu u Rumunjskoj na svečanosti dodjele nagrada. Tom prigodom, bit će proglašeni i dobitnici nagrade javnosti, odabrani među ovogodišnjim projektima, a glasovanjem može se dati podrška najdražim projektima koje je otvoreno od 30. maja do 22. septembra: https://vote.europanostra.org/

Evropsku nagradu za baštinu / Nagradu Evropa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. godine i od tada je vodi udruga Europa Nostra. Već 22 godine nagrade su ključni alat za prepoznavanje i promicanje višestruke vrijednosti kulturne i prirodne baštine za europsko društvo, gospodarstvo i okoliš.

Udruga Evropa Nostra  osnovana 1963. godine je europski glas civilnog društva koji se zalaže za očuvanje i promicanje kulturne i prirodne baštine. To je pan-europska federacija nevladinih organizacija za baštinu, koju podržava široka mreža javnih tijela, privatnih tvrtki i pojedinaca, a uključuje preko 40 država.

Najčitanije