27.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Zadarska javnost uznemirena: Novo uzgajalište tuna kod Dugog otoka

Zadarska javnost uznemirena: Novo uzgajalište tuna kod Dugog otoka
Uzgajalište na otvorenom moru u HR / FOTO / Boka News M.M.

Odobrenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za još jedno uzgajalište tuna s vanjske strane Dugog otoka uznemirilo je zadarsku javnost, osobito otočane. Iako su kružile informacije da je lokacija odobrena na zahtjev tvrtke Pelagos net farme, načelnik Općine Sali, Zoran Morović, pojasnio je da je zahtjev podnijela norveška tvrtka Open Ocean Farming Adria, piše Slobodna Dalmacija.

Meni je prva čuti da su general Gotovina i njegova Pelagos zainteresirani za lokaciju do Velog rata. Koliko znam, za tu su poziciju zainteresirani Norvežani,“ rekao je Morović. Istaknuo je da su otočani spremni prihvatiti ribogojilišta, ali traže da se poštuje njihov prostorni plan i prati utjecaj na okoliš. „Nama nije najveći problem ta lokacija u obimu u kakvom je sada prezentirana, već tražimo da se tamo izradi studija kako bi se pratilo što se događa,“ dodao je.

Posebno su zabrinuti zbog iskustava s unutrašnje strane otoka, gdje ribogojilišta zagađuju akvatorij. „Na neki način smo okruženi tim ribogojilištima koja značajno zagađuju akvatorij, iako nas uvjeravaju kako studije pokazuju da je sve to u redu,“ ističe Morović.

Žalili su se na prethodne odluke, ali su odbijeni jer je županijski plan jači od općinskog. „Žalili smo se na zadnje rješenje kod Žmana i s žalbama došli do Upravnog suda, gdje smo odbijeni jer je županijski plan jači od našega. Onda općina ne treba crtati ništa!

Morović naglašava da bi županija trebala surađivati s lokalnom zajednicom kako bi se očuvala prirodna ljepota Dugog otoka. „Ajmo to ne uništiti! Spremni smo prihvatiti tu najavljenu količinu, ali poštujte naš prostorni plan. Nešto i mi ovdje znamo i vidimo,“ zaključuje Morović.

Najčitanije