26.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora postepeno dobija struju

Crna Gora postepeno dobija struju
Dalekovod – struja – foto bizniscg.me

Skoro cijelo područje Crne Gore bilo je bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postepeno uključenje.

Kako je navedeno u kratkom saopštenju na Facebook stranici CEDIS-a, problem je bio ispad na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Struja se postepeno vraća i u zemlje regiona.

Oglasili su se i iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

“Na teritoriji Crne Gore, osim većeg dijela sjevera, usljed poremećaja regionalnih razmjera, došlo je do nestanka napona. Takođe do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u Albaniji, Bosni i Hercegovini i značajnom dijelu Hrvatske. Uzrok još nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema kako bi svi potrošači u Crnoj Gori uskoro dobili struju”, kažu u saopštenju.

13.29 sati – Ministar Mujović: Sistem pao zbog opterećenja, radi se na otklanjanju kvara

U izjavi za Portal RTCG ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je da je problem nestanka struje regionalne prirode, i da se radi o regionalnom kvaru.

“Zemlje u regionu su bez struje, radi se o Albaniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, kaže on.

Dodaje da su operatori prenosnog sistema  maksimalno fokusirani, mada se u ovom momentu još ne zna gdje je kvar.

“Radi se na tome da se situacija normalizuje, i da se obavi restauracija sistema”, kaže on.

Stava je da je do ovoga došlo uslijed velikog opterećenja.

“Naglo je porasla potrošnja uslijed visoke temperature. U situaciji visokih temperatura dešava se da je vazdušno hlađenje slabije, a visoke temperature dovode do toga da vod ispadne”, istakao je Mujović.

Naš elektro-energetski sistem je povratio naponske prilike, kaže Mujović, koji vjeruje da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.

“Električna energija dospijeva do CEDIS-a, a CEDIS sada ima posla da je usmjeri dalje prema gradovima. To može da potraje, jer CEDIS ima posla da riješi situaciju u svakom gradu posebno”, istakao je Mujović i rekao da ne može sve riješiti odjednom.

U momentu kada se desio ispad, pretpostavka je da su svi potrošači ostali uključeni, i nadamo se da prilikom ponovnog puštanja u rad opterećenje neće biti veliko, i da to ne izazove nove ispade.

“Kada će se sve vratiti u normalu, diskutabino je”, zaključio je Mujović.

Najčitanije