26.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Savjet dermatologa dr Vladana Boškovića za ovo ljeto: Sunčajte se pametno

Savjet dermatologa dr Vladana Boškovića za ovo ljeto: Sunčajte se pametno
Waikiki Tivat – foto waikikibeach

Ljeto je stiglo, počela je sezona sunčanja i kupanja kada sve više vremena provodimo, na suncu. Međutim, sunčanje nosi ozbiljne rizike po zdravlje kože. Sunčevo zračenje sadrži ultraljubičaste (UV) zrake, koji su glavni krivci za oštećenje kože, opekotine, koje mogu biti bolne, za starenje kože, stvaranje bora i pigmentacije, a može i povećati rizik od raka kože i melanoma kao najopasnijeg oblika maligniteta kože. Zbog toga je zaštita od sunca ključna za očuvanje zdravlja kože.

Podsjećamo, da je maj je mjesec borbe protiv melanoma i u okviru Euromelanoma kampanje “Živite i učite, znanje je život”, u  Domu zdravlja u Herceg Novom  organizovani su besplatni dermatološki pregledi čiji je cilj rano otkrivanje malignih bolesti kože.  Herceg Novi, za sada nema dermatologa, pa je interesovanje Novljana za dermatološke preglede bilo veliko. Pregledao ih je tim stručnjaka u kome su bila četiri dermatologa, dr Ana Popović, dermatoonkolog Kliničkog centra Crne Gore, i dermatovenerolozi prof. dr Milena Đurović, dr Ksenija Vušurović i dr Vladan Bošković, dermatovenerolog Opšte bolnice u Nikšiću koji nam je rekao da će narednih dana obavljati preglede u 11 gradova i opština Crne Gore.

-U okviru Euromelanoma kampanje pružamo podršku pacijentima u onim gradovima u kojima nije dostupan dermatološki pregled. Jako nam je drago što se odazvao veliki broj građana Herceg Novog, što i ove godine na neki način podižemo svijest o vežnosti ranog otkrivanja karcinoma kože, prije svega melanoma, kao jedne od najmalignijih i najagresivnijih formi karcinoma kože, kaže Bošković.

Počinje turistička sezona i jako je važno poslušati savjete ljekara kako se  pravilmo zaštititi da bi  nam koža ostala zdrava.

dr Vladan Bošković

-Mi nekako uvjek govorimo o sunčevom zračenju, a zapravo je to jedan od najvećih faktora rizika za nastanak svih tih promjena na koži i benignih i malignih, pogotovu osobe svjetlije puti koje pripadaju tom nekom fototipu kože 1 i 2 i to je, prije svega bijela koža, svijetle oči i svijetla kosa i uvjek kažemo pacijentima da je naophodno pametno se sunčati, i da to nije samo prikupljanje vitamina D, već obavezna fotoprotekcija solarnim kremama, izbjegavanje boravka na suncu u najtoplijem dijelu dana. Takođe, obavezno bi trebalo pogledati koliki je nivo ultravioletnog zahtjeva, jer, zapravo su ultravioletni zraci jedan od glavnih faktora rizika zbog čega dolazi do oštećenja na nivou ćelijskom i zbog čega može doći do potencijalno maligne transformacije čelija kože- savjetuje Bošković

Zaštita od sunca je i lagana, duga odeća, šeširi sa širokim obodom i naočare za sunce koje dodatno mogu zaštititi kožu. Sunce je najjače između 10h i 16h. i važno je, ako je moguće ostati u hladu u tom periodu.

-Uvjek najvažnija ta preporuka svima da se štite od sunca i da se pametno izlažu, da to bude u nekim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim satima, pogotovu kada su djeca u pitanju da izbjegavaju  da dođe do opekotina na suncu jer to može biti veliki faktor rizika za stvaranje maligniteta na koži u kasnijem životnom dobu, ili da dođe do stvaranja većeg broja mladeža na koži, navodi Bošković.

Problem malignih oboljenja kože postoji na čitavom svijetu. Australija i Novi Zeland imaju najvišu stopu obolevanja od melanoma na svetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Oko dve trećine Australijanaca doživi neki oblik raka kože pre 70. godine života. U SAD, melanom je jedan od najčešćih oblika raka među mladima, posebno među ženama mlađim od 30 godina. Stope oboljelih od melanoma u Evropi,stope zabeležene su u nordijskim zemljama, Norveškoj i Švedskoj. U Norveškoj je incidenca melanoma oko 29 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je u Švedskoj oko 25 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Statistika u Crnoj Gori kaže da najveći broj oboljelih od melanoma nije u primorskim gradovima.

-Ono što imamo prema podacima Instituta za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore je da je najveći broj pacijenata bio sa područja opština Podgorica i Nikšić. Prošle godine je oboljelo je oko 60 ljudi. To je suština ove naše kampanje da podižemo svijest da se dolazi na redovne preventivne preglede i da se zbog bilo kakve nove promjene koju pacijenti primjete, jave odmah dermatologu na pregled. Euromelanom je kampanja na internacionalnom nivou, nekako se primjetilo posljednjih više decenija da je najveća incidenca obolijevanja od melanoma kože upravo kod osoba koje su svjetlije puti i obično su to turisti koji dolaze iz skandinavskih zemalja. Svi turisti bi trebalo da već imaju sa sobom određene kreme koje će nanositi na kožu i pametno se izlagati. Preporuka je da se zaštitna krema nanese dvadeset minuta prije izlaganja suncu, a zatim se na dva sta obnavlja taj antisolarni krem, savjetuje Bošković.

Osim direktne zaštite, važno je i redovno pregledati kožu i pratiti eventualne promjene, poput novih ili promenjenih mladeža. U slučaju promjena važno je konsultovati se sa dermatologom.

-Najveći broj maligniteta na koži nastaje na potpuno neizmjenjenoj koži, odnosno, na tim mjestima nije postojala nikakva promjena. Ako se javi jedna mrka, asimptomatska pigmentacija koja je asimetrična, neregularnih ivica, različite boje, od crne do crvene, a nekada može biti i bez pignemta, promjena koja se kroz kratak vremenski period uvećava i mijenja, to treba biti alarm za dolazak na dermatološki pregled. Nekada, može da se dogodi, da kod već postojećih mladeža dođe do maligne transformacije, takođe, treba javiti da ako dođe do krvarenja ili neke ranice koja ne zarasta neki duži vremenski period, rekao je on.

Tivat – plaža – foto Roko Stjepčević Boka News

Sunčanje bez zaštite je jedan od razloga za nastanak malignih oboljenja kože i melanoma.

-Sunčanje je faktor okoline u nastanku melanoma i kako mi kažemo, na to možemo djelovati i to je suština naše kampanje. Upravo djelujemo na taj faktor rizika, ali ono na šta mi ne možemo da djelujemo jeste ta naša genetska predispozicija, odnosno, ono što mi nosimo kao nasljeđe. Mi uvjek pitamo pacijenta da li postoji neko u porodici ko je imao malignitet na koži ili melanom. To nam je jako bitan podatak jer to su vrlo važni pokazatelji. Ako je kod nekoga u porodici postojao melanom, upravo je to rizik od nastajanja novog maligniteta ili melanoma na koži. Opšta preporuka bi bila da ne dozvole da dođe do opekotina na koži i da ne borave u nekom dugom vremenskom periodu na suncu, savjetuje Bošković

Uz savjete o pravilnoj zaštiti, dr Vladan Bošković  navodi i ko je u najvećem riziku za dobijanje melanoma, a to su osobe koje imaju belu put, lako dobijaju pege posle sunčanja, imaju svetle oči i kosu, veliki broj mladeža kao i mladeža neobičnog izgleda, koji imaju u porodici nekoga sa karcinom kože, koji su pretrpeli opekotine od sunca u detinjstvu, kao i oni koji puno vremena provode na suncu bez zaštite.

– Mi smo i primjetili kroz određena istraživanja da se najčešće javljaju maligniteti na koži kod osoba koje su boravile na suncu sa opekotinama. Jako je važno nikako ne dozvoliti da dođe do crvenila na koži jer je to neki odbrambeni mehanizam. Isto tako je važno izbjegavati solarijume i ostale vještačke izvore ultravioletnog zračenja, jer je to poseban faktor rizika. Kod nas je već 2013.godine zabranjena upotreba solarijuma za mlađe od 18 godina, a već posljednjih nekoliko godina se u svijetu zalažu da se potpuno zabrani proizvodnja i distribucija tih izvora ultravioletnog zračenja. Zaštita od sunčevog zračenja nije samo estetsko pitanje, već i pitanje zdravlja. Pridržavanjem jednostavnih mera zaštite, možemo uživati u suncu bez straha od dugoročnih posljedica po našu kožu.

Najčitanije