35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Mjuzikl „Zona Zamfirova“ otvorio ovogodišnje izdanje festivala „Purgatorije“

Purgatorije

Premijernim izvođenjem u Crnoj Gori mjuzikla „Zona Zamfirova“ u produkciji „Pozorišta na Terazijama“ iz Beograda u režiji Kokana Mladenovića sinoć je na ljetnjoj pozornici u Tivtu otvoreno ovogodišnje 19. izdanje festivala mediteranskog teatra Purgatorije.

Tako je publika skoro tri sata uživala u glumačkim, ali i plesnim bravurama jer mjuzikl obiluje izuzetno bogatim i složennim plesnim koreografijama.

Ovo je prvi put da se mjuzikl izvodi na nekom ljetnjem festivalu, kazao je reditelj Kokan Mladenović.

„Ja ovaj festival godinama volim i mislim da je ovo skup možda ponajboljeg što postoji u regionalnom teatru i nekim uslovima koji su dostojni lepe i prave pozorišne umjetnosti. Ako postoji mesto kojem se rado vraćamo i gdje smo uvek sretni kada igramo predstavu to jesu Tivat i Purgatorije“ istakao je Mladenović.

Prije izvođenja predstave, publici se ispred organizatora “Purgatorija”, obratio direktor Centra za kulturu Tivat, Goran Božović, istakavši da su “Purgatorije” jedna od najnznačajanijih manifestacija kulture u regionu.

“I ovim, 19. po redu izdanjem festivala ćemo pomjeriti granice kako smo to i ranije već činili. Namjera nam je da zlatnom linijom podvučemo naziv festivala Purgatorije u susret sledećoj  godini jubileja. Ovo izdanje festivala će biti protkano posebnom senzibilitetom i posebnim sentimentom, zbog posvete našem prijatelju Jagošu Markoviću. Ove godine prvi put imamo nagradu za najbolju režiju koja nosi ime Jagoša Markovića, u takmičarskoj selekciji imamo dvije predstave sa njegovim potoisom”, rekao je Božović.

Purgatorije

On je podsjetio su u propratnom programu tri predstave koje je režirao Marković a na zatvaranju festiovala igraće će se njegova predstava Putujuće pozorište Šopalović.

“Nakon mnogo godina, naš prijatelj i pozorišni genije Jagoš Marković nije sa nama fizički prisutan ali je njegova duša zasigurno na ‘Purgatorijama'”, kazao je Božović, podsjećajući da je jedan od najvećih pozorišnih reditelja regiona, prerano preminuli Jagoš Marković, svoj posljednji komad “Ćelava pjevačica”, napravio prošle godine upravo na “Purgatorijama”.

Ovogodišnje izdanje festivala zvanično je otvorila rediteljka Tanja Mandić-Rigonat koja je istakla da je pozorište ogledalo svijeta, mjera društva, čovjeka i vremena u kojem nastaje.

“U svijetu kojeg potresaju ratovi, pustoši kapitalizam, pohlepa i antihumanizam, pozorište se ukazuje kao moguće mjesto opstanka čovjeka i čovječnosti. Umjetnici mogu da izađu na crtu haosu današnjeg brutalnog svijeta i svojim umjetničkim činom stvore novi poredak stvari u kojem se čovjek pita, u kojem postoji ljubav, istina, dobrota, ljepota, kao estetske i etičke kategorije – one koje spasavaju svijet buđenjem ljudske duše”, kazala je Mandić–Rigonat.

  1. Međunarodni festival mediteranskog tatara „Purgatorije“ u Tivtu do kraja avgusta publici će priuštiti 35 pozorišnih i plesnih prestava, muzičkih i poetskih programa među kojima je i premijera nove pozorišne predstave u produkciji Centra za kulturu Tivat  „Mirandolina“ u režiji Tatjane Mandić-Rigonat.

U takmičarskoj konkurenciji biće izvedeno deset predstava u produkciji teatarskih kuća iz zemalja bivše Jugoslavije koje je odabrao selektor ovogodišnjeg festivala, Boris Liješević.

Žiri “Purgatorija” čine Ljiljana Blagojević, glumica iz Srbije, Željka Turčinović, dramaturškinja iz Hrvatske, i Zoran Rakočević, reditelj iz Crne Gore.

Izvor:CG News

Najčitanije