22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan Bokeljske mornarice – Dodjela UNESCO-ve povelje za svjetsku nematerijalnu baštinu

Bokeljska mornarica- foto Miro Marušić

UNESCO-va povelja za svjetsku nematerijalnu baštinu biće uručena Bokeljskoj mornarici Kotor u srijedu, 26. juna u 17.30 u Domu Mornarice na Pjaci od kina.

Povelju će uručiti ministrica kulture i medija, dr Tamara Vujović.

Tom prilikom, ministrici će biti uručen Nacrt zakona o Bokeljskoj mornarici Kotor, koji će, nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore, definisati obaveze države Crne Gore i opština Kotor, Tivat i Herceg Novi prema Mornarici, obezbeđujući stabilnost i sigurnost u očuvanju tradicije koja traje više od 12 vjekova i unapređujući njen rad, saopštio je predsjednik Bokeljske mornarice Kotor Denis Vukašinović.

Podsjećamo, Dan Bokeljske mornarice obilježava se 26. juna, kada će Bokeljskoj mornarici biti uručeni ključevi grada Kotora.

Dan Bokeljske mornarice – Dodjela UNESCO-ve povelje za svjetsku nematerijalnu baštinu
Bokeljska mornarica foto Boka News

Istog dana 1463. godine usvojen je prvi sačuvani statut Bratovštine svetog Nikole mornara u Kotoru (Liber Fraternitatis divi Nicolai marinariorum de Catharo) koji se čuva u Kotorskoj Biskupiji.

Nastup glavnog odreda Bokeljske mornarice Kotor je predviđen prema sledećem protokolu:

19.30 – postrojavanje Glavnog odreda na pjaci od Kina
20.00 – prolaz Glavnog odreda starim gradom i preuzimanje državnog barjaka ispred Opštine Kotor
20.15 – postrojavanje Glavnog odreda ispred glavnih gradskih vrata, raport Admiralu, počasni plotun i uručenje ključeva grada Kotora od strane predsjednika Opštine Kotor
20.30 – tradicionalno kolo sv. Tripuna na trgu od Oružja
21.00 – povratak Glavnog odreda na pjaci od Kina

Bokeljska mornarica – foto Boka News

Nakon nastupa odreda uslijediće proslava za članove i prijatelje na pjaci od Kina, gdje će za muzički doživljaj biti zadužena klapa Škuribanda uz prigodan gastro program.

Najčitanije