15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U nacionalnim parkovima evidentirana 53 slučaja nelegalne gradnje

U nacionalnim parkovima evidentirana 53 slučaja nelegalne gradnje
Lovčen – foto NP Lovćen

Na prostoru pet nacionalnih parkova tokom 2023. godine registrovana su 53 slučaja nelegalne gradnje i drugih nedozvoljenih promjena u prostoru, što je 75,71 odsto u odnosu na 2022. godinu, navodi se u Izvještaju o stanju uređenja prostora Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

– Svi evidentirani slučajevi bespravne gradnje ili drugih oblika devastacije prostora su procesuirani nadležnim institucijama na dalje postupanje i odlučivanje. U NP Lovćen evidentirana su dva slučaja nedozvoljenih promjena u prostoru. Na području NP Skadarsko jezero ukupno 26 slučajeva nelegalne gradnje i drugih nedozvoljenih promjena u prostoru, a u NP Prokletije registrovano je 18 slučajeva nedozvoljene gradnje. U NP Biogradska gora evidentirana su tri slučaja nedozvoljene gradnje i na prostoru NP Durmitor tokom 2023. godine zabilježena su četiri slučaja nelegalne gradnje i drugih nedozvoljenih aktivnosti u prostoru – navode u Izvještaju.

Kako dodaju, dozvola za privremene objekte izdato je najviše u NP Skadarsko jezero i NP Lovćen.

Lovćen – foto NP

Na prostoru NP Lovćen, shodno izmjenama i dopunama Programa objekata privremenog karaktera za period 2020-2024. godina, u 2023. godini izdato je pet urbanističko tehničkih uslova za privremene objekte koji se nalaze u vlasništvu nacionalnih parkova, a potpisano i pet aneksa ugovora za postavljanje privremenih objekata na zemljištu u državnoj svojini za lokacije koje su u prethodnim godinama date u zakup. Uglavnom su u pitanju privremeni ugostiteljski objekti, ali i avanturistički park, dječje igralište, prodavnica i prostor za “paintball”.

U NP Lovćen sprovođene su aktivnosti na uređenju pješačkih, edukativnih i planinarskih staza, kao i aktivnosti na uređenju parkovskog mobilijara.

Najčitanije